40 la suta dintre chiriasi si 28 la suta dintre proprietarii cladirilor de birouri nu cunosc noile directive ale UE cu privire la utilizarea energiei care vor intra in vigoare in toate tarile UE pana la sfarsitul anului 2009, iar o treime nu au facut nimic pentru a reduce emisiile de dioxid de carbon, precizeaza un studiu Landlord & Tenant Survey, realizat la cererea companiei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield. VEZI STUDIUL
Aproape jumatate dintre proprietarii si chiriasii de birouri intervievati de consultantul global de real estate, Cushman & Wakefield au declarat ca sunt pregatiti sa plateasca mai mult pentru a cumpara sau inchiria o cladire ecologica. In acelasi timp, companiile britanice sunt cele mai informate in legatura cu noile directive (73 la suta), iar tarile Central si Est Europene cel mai putin (31 la suta).
Aceste rezultate s-au obtinut desi se stie ca noile directive europene vor introduce certificate de eficientizare a energiei a caror influenta asupra termenilor de cumparare si inchiriere a cladirilor ar putea fi directa si imediata.
"In Romania nu putem vorbi inca despre existenta unei oferte de cladiri verzi si cu atat mai putin de cerere din partea chiriasilor. In ultimul timp in Bucuresti proprietarii au inceput sa inteleaga ca nu se pot construi cladiri de birouri in orice conditii, fara sa respecte specificatiile tehnice solicitate de chirasi. Intre aceste specificatii se numara plafoanele false, podeaua suspendata pentru a permite efectuarea cablarilor pe dedesubt, conexiunea la internet prin fibra optica, iluminare conform stadaradelor europene, mocheta antistatica, hvac (heating, ventilation, air conditioning) cu aport de aer proaspat, un numar suficient de locuri de parcare", a declarat Florin Sorea, director la Cushman & Wakefield Romania.
Raportul Landlord & Tenant Survey a intervievat 825 de Senior Executives, dintre care 29 la suta au fost reprezentanti ai proprietarilor si 71 la suta ai chiriasilor. Cercetarea a cuprins companii din 12 tari europene, analizate prin gruparea lor in sase regiuni mai largi, tinand cont de maturitatea pietei birourilor – Benelux/Germania, Europa Centrala si de Est, Franta, Europa de Sud si Marea Britanie.
Cercetarea releva si faptul ca 28 la suta dintre proprietari si 35 la suta dintre chiriasi nu au intreprins inca nici o masura pentru a reduce emisiile de carbon. De asemenea, 31 la suta dintre companiile franceze nu au luat nici o masura pentru incurajarea reciclarii sau reducerii emisiilor datorate combustibililor sau electricitatii comparativ cu doar cinci la suta dintre companiile britanice care au ales aceasta atitudine.
Conform studiului, proximitatea mijloacelor de transport este cel mai important factor care tine de locatie atat pentru proprietari cat si pentru chiriasi. Pe locul al doilea, pentru ambele grupuri, este accesibiliatea locatiei cu masina.
Suprafata ideala pentru o cladire in centrul orasului este cuprinsa intre 1.000 si 2.500 mp. Cea mai dorita perioada de inchiriere este de 5-10 ani din punctul de vedere al proprietarilor si de 3-5 ani, in ceea ce ii priveste pe chiriasi.
Aproximativ 60 la suta dintre chiriasi sunt de parere ca isi pot eficientiza suprafetele inchiriate. Suprafata medie inchiriata per angajat este de 13 mp. 40 la suta dintre companiile intervievate au inregistrat cresteri ale densitatii angajatiilor, raportat la spatiul inchiriat in ultimele 12 luni, iar 33 la suta dintre ele se asteapta la cresteri in urmatoarele 12 luni.
O treime dintre companii au eficientizat utilizarea de open-space-uri in ultimele 12 luni, prin utilizarea birourilor comune precum si prin alte metode de flexibilizare a conditiilor de munca cum ar fi munca la domiciliu.
In continuare se asteapta ca rata adoptarii open-space-urilor sa scada, dar companiile sunt inclinate sa adopte, intr-o proportie mai mare decat in ultimele 12 luni, metode de flexibilizare si eficientizare a spatiului inclusiv prin birouri comune, doar una din trei companii a declarat ca nu se asteapta la schimbari in modul in care utilizeaza a spatiul inchiriat.
Politicile de reducere a costurilor sunt principalul motiv pentru schimbarile intervenite in spatiul de munca. Mai mult de jumatate dintre chiriasi ocupa spatii in avans care tin cont de extinderile previzionate, companiile franceze fiind cele mai pregatite pentru a-si primi noii angajati (37 la suta dintre ele).
Cercetarea a fost efectuata independent de TNS. Tarile in care a fost implementata sunt Belgia, Cehia, Franta, Germania, Ungaria, Italia, Luxemburg, Olanda, Polonia, Portugalia, Spania si Marea Britanie.
Cushman & Wakefield este cea mai mare companie privata in domeniul imobiliar din lume, cu 215 birouri in 56 de tari din intreaga lume.