Ciprian Glodeanu: Reducerea cotei obligatorii de CV, un abuz semnificativ

Reducerea cotei obligatorii de achiziție de certificate verzi pentru marii consumatori este un abuz semnificativ împotriva energiei regenerabile, a declarat, pentru Green Report, Ciprian Glodeanu, președintele președintele Asociației Române a Industriei Fotovoltaice (RPIA).

Acest lucru va afecta semnificativ producătorii existenți care vor fi puși în imposibilitatea de a-și vinde certificatele verzi. Aceste măsuri negative, corelate cu declarațiile domnului Ministru Nită, fără niciun fundament, de reducere cu 85% a obligației marilor consumatori de a achiziționa certificate verzi, ne conduc la o situație de maximă confuzie și consider că ne adâncim din ce în ce mai mult în încălcarea oricăror principii economice și eliminarea oricărei stabilități și predictibilități”, a declarat Glodeanu.

Președintele RPIA consideră că o astfel de măsură nu este doar o încălcare a Constituției României și a deciziei de aprobare a sistemului de promovare cu certificate verzi emisă de Comisia Europeană în 13 iulie 2011, dar poate crea premisele și argumentele pentru viitoare cereri de desbagubire din partea investitorilor care s-au bazat pe stabilitatea legislativă când au investiți în România în energie regenerabilă.

Peste 6 miliarde de euro au fost investite în România până în prezent în energie regenerabilă, peste 400 milioane de euro au fost generate la bugetul de stat din energie regenerabilă și peste 5.000 de noi locuri de muncă au fost create. Cred că prin decizii pripite și insuficient fundamentare, dezvoltarea viitoare a României poate fi afectată”, a adăugat președintele RPIA.

Reducerea numărului de certificate nu a fost un moft

Ministrul delegate pentru energie, Constantin Nită, a declarat, marți, în cadrul unei conferințe, că  decizia Guvernului de reducere a sprijinului pentru energia verde nu a fost un moft, ci s-a încadrat în tentință europeană prin care statele din UE se gândesc să modifice sprijinul pentru energie verde.

Acesta a subliniat faptul că reducerea vine ca un răspuns pentru susținerea economiei și implicit a marilor consumatori.

Noi am finalizat schema de sprijin pentru marii consumatori. Am mers cu reducerea cu până la 85% a numărului de certificate pe care aceste companii trebuie să le cumpere, de asemene, am redus cu 20% taxa de cogenerare. Toate acestea pentru a face cât mai accesibile și mai competitive produsele fabricate în România și totodată să susținem locurile de muncă”, a spus Niță.

spot_img

Ultimele știri