Cioloș, solicitat să respingă exproprierile pentru extinderea carierelor de lignit din județul Gorj

Greenpeace România a cerut premierului Dacian Cioloș să respingă adoptarea Hotărârii de Guvern (HG) privind exproprierile pentru extinderea carierelor de lignit din județul Gorj. În acest moment, Complexul Energetic Oltenia așteaptă o hotărâre de guvern care să aprobe culoarele de expropriere și sumele pentru despăgubirea familiilor ce urmează a fi expropriate, hotărâre ce se află în curs de aprobare. Greenpeace România consideră că intrarea în vigoare a acestei HG ar aduce o serie de neajunsuri majore de ordin social, de mediu și economic.

cariera de lignit

Organizația afirmă că o parte a locuitorilor din zonă nu vor să fie expropriați, însă prin declararea statutului de lucrare de utilitate publică, aceștia vor fi expropriați forțat. Statutul de cauză de utilitate publică nu trebuie instituit pentru a ocoli un proces just de negociere, ci doar în situații complet justificate, aici nefiind cazul. Greenpeace consideră că mineritul energetic nu își mai are locul în rândul cauzelor de utilitate publică, în secolul XXI. În Cehia, de exemplu, țară care își obține energia în cea mai mare parte din cărbune, exproprierile sunt interzise prin lege, iar companiile sunt obligate să negocieze echitabil cu proprietarii de terenuri și imobile pentru preluarea proprietăților.

Se vor defrișa păduri pentru extragerea cărbunelui

Hotărârea contestată de Greenpeace va permite daune iremediabile pentru mediu. Sutele de hectare propuse pentru expropriere includ și suprafețe împădurite, a căror distrugere va avea un impact negativ semnificativ asupra mediului. În plus, defrișările provocate vor avea ca scop extracția de cărbune, combustibilul cu cel mai mare aport la efectul de seră, responsabil pentru schimbările climatice. Astfel, prejudiciul adus mediului este unul dublu.

În cazul carierei Jilț Nord, Complexul Energetic Oltenia va primi un ajutor de peste 3,3 milioane de euro, de la bugetul de stat, pentru plata compensațiilor către localnicii expropriați. Nota de fundamentare aferentă hotărârii ignoră impactul asupra mediului concurențial, nu menționează ajutorul de stat, iar în privința necesității avizării de către Consiliul Concurenței, documentul concluzionează că „Proiectul de hotărâre nu se referă la acest domeniu.” Greenpeace consideră inadmisibilă ignorarea acestor efecte.

De asemenea, sprijinul financiar oferit de către stat unei companii contravine normelor europene privind concurența, ceea ce va duce la deschiderea unei proceduri de infringement din partea Comisiei Europene.

Citește și:

Extinderea perimetrelor miniere din Gorj pune în pericol peste 1.300 de hectare de pădure

Greenpeace România solicită respingerea unui proiect de hotărâre privind finanțarea exproprierilor pentru extinderea carierei de lignit Jilț Nord

Bankwatch și Greenpeace opresc în instanță defrișarea a încă 130 hectare de pădure

Bankwatch oprește defrișarea a 22 de hectare de pădure în Gorj

Pădure de 80 de hectare salvată de la defrișare în județul Gorj

Deșeurile din minerit aduc România în fața Curții Europene de Justiție

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri