Câte gunoaie au adunat Cioloș și Palmer din Parcul Văcărești?

Prim-ministrul României, Dacian Cioloș, și Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca-Palmer au participat ieri la acțiunea de curățenie organizată de Let’s do it, Romania!, în Parcul Natural Văcărești. Astfel, s-au alăturat celor 200 de voluntari, care au reușit să adune mai bine de 320 de saci de gunoaie.

parcul văcărești 1

Despre acțiunea pe care cei de la Let’s do it, Romania! urmau să o organizeze în Parcul Natural Văcărești am aflat la început de săptămână. M-am înscris fără să stau pe gânduri, deopotrivă ca voluntar și ca jurnalist. Am ajuns în parc pe la trei și un sfert. Ce am găsit pe jos m-a întristat, dar oamenii mi-au dat speranță.

Ce înseamnă să faci curățenie în Parcul Văcărești, la 35 °C

Să strângi gunoaie în câmp deschis, cu un soare arzător în ceafă, la peste 35 de grade Celsius, nu e tocmai o activitate plăcută. Dar asta nu i-a oprit pe cei aproape 200 de voluntari prezenți la acțiunea de ieri. Determinarea pare să fi fost mai puternică decât Soarele. Echipați cu tricouri și mănuși, au strâns mai bine de 320 de saci de gunoi.

Lumea pe care am observat-o în momentele de respiro era extrem de diversă. Am întâlnit de la activiști, bicicliști și voluntari permanenți ai asociației, până la cetățeni care locuiesc în zonă, un tată care se grăbea să își ducă băiatul la meditații și o asistentă medicală de la Policlinica Titan. A, da, și mulți jurnaliști, așteptându-l pe Cioloș.

parcul văcărești 3

La strâns de gunoi, cu autorități și vedete

Cioloș a apărut în jur de ora 4, așa cum anunțase. A venit alături de Ministrul Mediului, Cristiana Pașca-Palmer. După declarațiile de presă, au pornit pe teren, echipați cu mănuși și saci. Urmăriți, evident, de camere și de aparate de fotografiat.

Când grupul strâns în jurul lor a ajuns în dreptul meu, m-am oprit din cules gunoi și am scos și eu aparatul, timp de 5 minute. Suficient însă ca să îi aud indignarea premierului că „unii muncesc, iar alții…” Atât doar că el muncea pe terenul pe care acționaseră, timp de o oră, peste 30 de voluntari. O mai fi găsit ceva?

????????????????????????????????????

La acțiune a participat și Lucian Mîndruță. A ajuns în jur de ora 15.30, când eu încă vorbeam cu organizatorii. Şi-a luat un tricou, s-a echipat rapid și dus a fost. A dispărut prin stufăriș, fără tam-tam, fără presă, fără glorie. Nici măcar nu a așteptat ca organizatorii să găsească tricoul personalizat pe care i-l pregătiseră. Probabil l-a recuperat la final.

Curățenia din Parcul Văcărești, abia la început

Inițiativa de a curăța zona a venit după ce Guvernul a declarat-o parc natural, instituind regimul de arie naturală protejată. „Parcul Natural Văcărești” a devenit astfel cel mai mare parc natural urban din Europa. Acesta adăpostește 97 de specii de păsări (45 specii aflate în diferite faze de protecție) și mamifere ca: vidră (specie protejată), vulpe, nevăstuică, enot etc.

De-a lungul anilor, biodiversitatea din zonă a supraviețuit, în ciuda amenințărilor. Pescuitul ilegal în lacuri, incendiile și depozitarea deșeurilor au fost doar câteva dintre pericolele pentru faună și floră.

????????????????????????????????????

Administrația Națională Apele Române a eliminat deșeurile de mari dimensiuni acum ceva timp. Ieri, cetățenii au strâns o mare parte dintre cele mai mici. Au rămas însă mii de bucăți de sticlă fărâmițată, care, nu știu, zău, cum poate fi culeasă. Oricum, ne vedem la următoarea acțiune?

spot_img

Ultimele știri