Ciocolata Toblerone va contine oua de la gaini libere

Una dintre cele mai faimoase marci de ciocolata din lume, Toblerone, va contine de acum inainte numai oua provenite de la gaini crescute in hale, la sol.

Ciocolata nu va mai include oua provenite de la gaini crescute in custi (foto).

Aceasta decizie, considerata istorica, apartine companiei Mondelez International (fosta Kraft Foods), cea care produce Toblerone. Decizia urmareste imbunatatirea vietii animalelor care furnizeaza ingrediente pentru produsele din ciocolata.

Toblerone este fabricata inca din anul 1868, in Elvetia.

Decizia companiei Mondelez International a fost imediat salutata de organizatia internationala Vier Pfoten.

“E cea mai dulce stire de cand, in urma campaniei noastre, am reusit sa convingem compania Ferrero sa faca acelasi lucru, la inceputul acestui an”, a declarat Gabriel Paun, director de campanii la Vier Pfoten International.

Potrivit unui studiu comandat de Vier Pfoten, majoritatea cetatenilor europeni si-ar dori ca originea oualor folosite in produsele procesate sa fie indicata pe eticheta, astfel incat sa poata alege, in cunostinta de cauza, acele produse care evita ouale provenite de la gaini crescute in baterii.

Acest sistem de etichetare exista in prezent doar pentru ouale vandute ca atare in magazine. Totusi, o treime din productia mondiala de oua este folosita ca ingredient pentru dulciuri, paste, maioneza, produse de patiserie, lichior de oua sau diverse sosuri.

„Lipsa unei etichetari a acestor oua creeaza confuzie in mintea consumatorilor si mentine problema milioanelor de animale tinute in custi. Companiile din industria alimentara ar trebui sa asculte dorintele clientilor lor si sa inceapa sa introduca aceste informatii pe etichete”, a mai spus Gabriel Paun.

Ferme din noua tari ale UE cresc pasari in conditii ilegale

La inceputul anului 2012, in spatiul UE a intrat in vigoare interdictia comercializarii oualor provenite de la gaini crescute in custi neimbunatatite.

Cu toate acestea, in noua state ale UE sunt crescute, in conditii ilegale, in asa-numitele baterii, milioane de gaini.

Ouale recoltate din baterii sunt folosite in principal ca ingrediente pentru produsele procesate, nefiind specificate pe etichete.

„Neimplementarea legislatiei si etichetarea incompleta face ca produsele procesate sa devina «groapa de gunoi» in care sunt aruncate aceste oua. Comisia Europeana ar avansa mult daca ar extinde sistemul de etichetare inclusiv la produsele procesate”, considera Gabriel Paun.

Mihai Diac

Comentariile tale pot fi postate aici

Citeste si:

Marile companii isi modifica procedurile

 

 

spot_img

Ultimele știri