Cine detine puterea: statul sau corporatiile?

Text de MAGOR CSIBI

Speculatii au existat si pana acum. Am vazut documentare, am citit articole care legau guvernele celui mai puternic stat din lume ba de industria petrolului, ba de industria armamentului sau de cea alimentara. Fiecare avea o picatura de adevar, dar majoritatea oamenilor au ramas la parerea ca domina exagerarea poetica in aceste dezvaluiri. In urma intamplarilor din ultimele zile, trebuie sa ne punem intrebarea: cine detine puterea reala intr-o societate moderna?

Nu este nicio surpriza pentru nimeni ca multe corporatii se pot comporta total iresponsabil cand vine vorba despre obtinerea unor profituri banesti. Avem nenumarate cazuri in care ni s-a aratat ca, in lipsa unei guvernari puternice, corporatiile fac tot ce le sta in putinta pentru a investi cat mai putin si a scoate cat mai mult. Stim numeroase scandaluri de pe glob, majoritatea din tarile in curs de dezvoltare. Ne sunt cunoscute cazuri celebre, ca exploatarile de petrol din Nigeria sau Ecuador, minele de diamant din Sierra Leone, pana nu demult exploatarea copiilor in fabricile diverselor companii din Asia sau si mai celebrul caz din Bhopal, unde zeci de mii de oameni au murit. Stiam ca unele corporatii pot avea un comportament iresponsabil, insa niciodata nu ne gandeam ca asta se poate intampla si la noi in ograda. Si cu atat mai putin ca se poate intampla in ograda SU A.

Cand observi ca cel mai puternic si dezvoltat stat din lume sta neputincios in fata unei catastrofe uriase, iar companiile implicate dau doar din umeri, iti pui intrebarea cum e posibil asa ceva.

Mai intai, la audierile preliminare din Congresul american companiile au inceput sa dea vina una pe alta. Apoi, presa si-a dat seama de o mare deformare de adevar atunci cand BP a comunicat foarte prost cifrele reale ale dezastrului ecologic. Ei spuneau ca deversarea nu depaseste 5.000 de barili pe zi, iar unul dintre purtatorii lor de cuvant a declarat ca ei aduna 5.000 de barili pe zi. Insa pe camere s-a vazut ca petrolul curge in continuare in cantitati semnificative. Dupa doua minciuni consecutive, conducerea BP a decis sa revina la minciuna mica si a rectificat declaratia, spunand ca aduna doar 2.000 de barili pe zi.

A aparut intre timp si o marturie a unuia dintre inginerii de la BP, potrivit caruia compania stia ca testele de la echipamentele de prevenire a incendiilor au fost trucate. Au urmat cateva declaratii destul de arogante ale CEO-ului companiei responsabile pentru devarsare si, in final, o investigatie penala si preluarea operatiunilor de catre guvernul american.
 
Acum cateva zile a venit si cireasa de pe tort. La audierile din Congres, un reprezentant republican si-a cerut scuze fata de BP, considerand ca este supusa unei presiuni politice nemeritate, si a caracterizat intamplarile in ultimele zile drept o actiune a statului de a goli de bani o companie privata.

Acest caz ne arata ca, atunci cand vine vorba despre bani, cateodata si cei mai mari stau neputinciosi in fata companiilor.

Ca sa nu vorbim doar despre SUA si BP, am putea sa amintim chiar si de recentul scandal Google. Germania a descoperit ca cei din compania americana au stocat fara niciun drept informatii personale ale utilizatorilor. Google si-a cerut scuze in mod public, dar a refuzat sa dea datele autoritatilor. Mai mult, CEO-ul a declarat: „Daca ai ceva despre care nu vrei sa afle nimeni, poate n-ar mai trebui sa faci acel lucru”. Adica, dupa ce ca ei sunt cei care au intrat in viata privata a oamenilor in mod ilegal, tot ei dau lectii de moralitate. 

Am scris despre aceste scandaluri pentru ca sunt mai actuale si sunt la VEDERE. Probabil ca exista sute sau mii de cazuri mai mici in fiecare stat, in fiecare zi, care forteaza limita legalitatii. Ca cei care ar trebui sa ne protejeze interesele au invatat sa se uite in alta parte, iar noi am invatat sa inghitim mai tot ce ni se intampla.
 
Insa intrebarile recente ar trebui sa ne duca la un moratoriu cat se poate de serios: vrem o lume condusa doar de interese financiare, de cei care controleaza resursele, sau suntem destul de naivi ca sa mai credem ca democratia inseamna un stat de drept? Unde cetatenii au un cuvant de zis, iar interesul statului este, in primul rand, protectia cetatenilor sai.

Poate ca nu e inca tarziu sa ne cream aceasta societate. Dar, cu siguranta, sansele se diminueaza cu orice secunda pierduta.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri