Cinci trenduri de mediu la care să ne uităm în 2023

Proiectul de sustenabilitate al Economist Impact a stabilit câteva dintre trendurile de mediu la care ar trebui să ne uităm în acest an.

  1. Zero net și energie: concentrarea recentă asupra emisiilor indirecte, creditelor de carbon și eliminării carbonului sunt programate să accelereze. Zero net este ambiția de a reduce cât mai mult posibil emisiile de gaze cu efect de seră către zero și de a contracara orice emisii rămase cu soluții cu emisii negative de carbon, fie că sunt bazate pe natură (de exemplu, plantarea arborilor sau refacerea mangrovelor) sau tehnologice (cum ar fi direct captarea aerului).
  2. Reziliență și adaptare: vor exista progrese suplimentare în ceea ce privește pierderile și daunele și obiectivul de adaptare globală. Înființarea unui fond de pierderi și daune la COP27 a fost doar primul pas. Acum este necesar un nivel fără precedent de cooperare și solidaritate pentru a elibera potențialul fondului. UE a luat o poziție de lider în crearea fondului, dar acum trebuie să fie operaționalizat și viabil.
  3. Economii circulare: va exista un impuls pentru combaterea poluării cu plastic și a poluării chimice. De asemenea, va fi necesară colaborarea pentru a accelera construirea economiilor circulare. Prin urmare, 2023 va fi crucial în construirea acordului încheiat de 175 de țări în 2022, de a stabili un tratat obligatoriu din punct de vedere juridic pentru a pune capăt poluării cu plastic. Comitetul Interguvernamental de Negociere (INC) va organiza ateliere pe parcursul anului 2023, cu scopul de a adopta tratatul în 2024.
  4. Ecosisteme și resurse: Un nou cadru global pentru biodiversitate va pregăti scena pentru o mai mare atenție și colaborare la nivel mondial cu privire la natură. Pe baza vizibilității soluțiilor climatice bazate pe natură la COP26, a existat un profil îmbunătățit pentru natură și la COP27. De exemplu, oceanele și sistemele alimentare aveau propriile lor pavilioane dedicate. Dar acțiunile vorbesc mai tare decât cuvintele – iar progresele în domenii precum sustenabilitatea alimentară și inversarea defrișărilor au fost mixte în ultimul an.
  5. Sustenabilitate socială: Criza costului vieții se intensifică, dar oferă oportunități pentru o acțiune climatică mai incluzivă.
    La prima „COP din Africa”, accentul pe problemele țărilor în curs de dezvoltare, precum și acordul privind pierderile și daunele, au ilustrat nevoia vitală de comunități incluzive și luarea în considerare a impactului climei asupra comunităților cele mai vulnerabile. Dimensiunea „socială” a provocărilor schimbărilor climatice, acțiunii climatice și durabilității a fost adesea o gândire ulterioară, dar în 2023 această dimensiune va crește și mai mult pe agenda de sustenabilitate.

Citește și: Jumătate dintre ghețarii de pe Pământ vor dispărea până în 2100

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri