București, Brașov, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara trebuie să-şi prezinte luni planurile de limitare a emisiilor

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a trimis invitații către primarii municipiilor Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara pentru a-și prezenta luni planurile şi calendarul de măsuri pe care le vor lua pentru a limita emisiile de dioxid de azot, în condiţiile în care Comisia Europeană a demarat joi procedura de infringement împotriva României din cauza depăşirilor constante ale concentraţiilor de NO2 în aceste oraşe.

Foto: contul de Facebook al ministrului Costel Alexe

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a transmis că a luat act de decizia Comisiei Europene, de a demara procedura de infringement împotriva României, pentru depășirile constante ale concentrațiilor de dioxid de azot (NO2) în aglomerările urbane București, Brașov, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara.

Executivul European solicită României să transmită măsurile pe care autoritățile locale care administrează cele cinci aglomerări le vor lua pentru a limita emisiile de NO2 și, totodată, calendarul asumat de primării. În acest sens, pentru a veni în sprijinul autorităților publice locale în relația cu Comisia Europeană, ministrul Mediului le-a transmis primarilor acestor cinci municipalități invitații pentru luni, pentru întrevederi bilaterale, unde aceștia vor prezenta propriile planuri de măsuri.

„Comisia așteaptă de la noi măsuri concrete și termene clare. Îmi doresc ca, în cursul zilei de luni, să am discuții cu toți cei cinci primari pentru că vreau să aflu direct de la aceștia care sunt măsurile pe care intenționează să le adopte. Le punem la dispoziție întreaga noastră expertiză și capacitate tehnică, pentru a ne asigura că planurile pe care le vor propune sunt îndeajuns de eficiente, astfel încât să satisfacă exigențele Comisiei. În tot acest proces, noi vom fi avocatul autorităților locale în relația cu Bruxelles-ul, pentru că ne dorim ca această procedură de infringement demarată să nu înainteze. Însă, pentru asta, este nevoie să îi convingem pe partenerii noștri europeni că măsurile pe care primăriile le vor propune sunt suficiente și, cel mai important, sunt și puse cu adevărat în practică”, a declarat ministrul Costel Alexe.

Primarii sectoarelor și primarul municipiului București. Foto: contul de Facebook al ministrului Costel Alexe

Pe data de 30 aprilie 2020, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a publicat Hotărârea privind condamnarea României pentru nerespectarea Directivei 2008/50/CE a Parlamentului European şi a Consiliului, privind calitatea aerului înconjurător şi un aer mai curat pentru Europa. Documentul se referă la depăşiri ale limitelor maxime admise pentru PM10, în Bucureşti, în perioada 2007 – 2016, dar şi la problemele pe care le înregistrează ţara noastră în procesul de combatere a poluării.

Comisia Europeană a trimis României că are la dispoziţie patru luni pentru a lua măsurile necesare pentru a îmbunătăţi calitatea aerului, se arată într-un comunicat al Executivul comunitar. De asemenea, a cerut României să închidă, să sigileze şi să ecologizeze 48 de gropi de gunoi ilegale, respectând, astfel, o decizie a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene din 18 octombrie 2018.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri