Un documenet eliberat de Autoritatea Chineza de Meteorologie arata ca din 2015 administratiilor locale li se va perimte sa provoace averse artificiale pentru a indeparta efectul de smog care a devenit o marca a tarii. Acest lucru este parte a unui plan national de combatere a efectelor poluarii in valoare de 277 miliarde de dolari.
Programele de generare a precipitatiilor artificiale au demarat in perioada anilor 1950, iar in ultimii ani aceasta tehnica, destul de contestata, si-a castigat credibilitatea.
Sunt multe argumente in favoarea ploilor artificiale cu conditia ca acestea sa fie foarte bine plasate asupra zonelor care aucu adevart nevoie de precipitatii in plus”, a declarat Roger Stone, cercetator climatolog in cadrul University of Southern Queensland, Australia.
Pana acum China a folosit in mod sporadic tehnica de a provoca ploaia. De exemplu ploi artificiale au fost provocate pentru a asigura organizatorilor Jocurilor Olimpice de la Beijing un cer senin in ziua inuagurarii.
Tehnica folosita de chinezi implica rachete de tragere incarcate cu particule de iodura de argint care ulterior sunt imprastiate in interiorul norilor. Vaporii de apa se transforma in cristale de gheata care datorita gravitatiei cad pe pamant, iar in functie de temperaturile existente acestea se transforma in picaturi de ploaie sau fulgi de zapada.
Un alt cercetator australian, Steven Siems, din cadrul Universitatii Monash din Melbourne, considera ca aceasta metoda s-ar putea sa nu aiba efectele astepte, deoarce smogul este alcatuit din particule de funingine si praf, care se comporta ca niste cristale de gheata. Adaugarea unui plus de particule de iodura de argint nu ar ajuta cu nimic.
Datele satelitilor arata ca atmosfera de deasupra Chinei nu este favorabila pentru provocarea ploilor artificiale.
Va pot spune in mod confidential ca nu vor face acest lucru”, a spus Siems, adaugand ca cerul chinez contine deja prea multe cristale de gheata de la emisiile fabricilor si praful desertului Gobi.