Un tunel de 1,4 km si diametru de 3,08 m a fost construit sub raul Yangtze din China. Tunelul este primul din cele cinci care vor forma conducta de transport al gazelor naturale de la vestul la estul tarii si va contribui simtitor la reducerea poluarii, informeaza China Daily.
Tunelul, construit in numai 325 de zile, se afla la 20 m sub albia raului si face parte din proiectul de transport care leaga provincia Sichuan de orasul Shanghai.
Cu o lungime totala de 2.203 km, conducta va reprezenta "magistrala de energie" din proiectul de transport Vest-Est. Aceasta va avea o capacitate de 12,1 miliarde de tone de gaz natural pe an si va fi terminata la sfarsitul anului 2010. Guvernul chinez, in urma unei propuneri de dezvoltare a folosirii gazelor naturale a Comisiei Nationale de Dezvoltare si Reforma(NDRC), planuieste sa mareasca reteaua de conducte de gaze naturale la 44.000 km pana in 2010. Chen Deming, vicepresedinte al (NDRC), a declarat ca noua conducta Vest-Est va ajuta la reducerea cu zeci de milioane de tone pe an a emisiilor de dioxid de carbon. Autoritatile chineze au promovat utilizarea gazului natural in vederea imbunatatirii eficientei energetice si reducerii poluarii aerului.
Regiunea Puguang din Sichuan, locul de unde incepe conducta, are rezerve de gaze naturale de 356,1 miliarde de metri cubi, conform datelor Corporatiei de Petrochimie a Chinei si este una dintre cele mai bogate regiuni din tara.
Cu toate ca prelucrarea de gaze naturale a Chinei va atinge 94 miliarde de metri cubi in 2010, tot vor trebui importate 16 miliarde de metri cubi pentru a acoperi cererea, a anuntat Corporatia de Petrochimie. Numai in Shanghai, cererea de gaze naturale a crescut de la 4 milioane de metri cubi in 2003 la 1,9 miliarde in 2005.