China vrea să interzică permanent comerțul și consumul de animale sălbatice

Interdicția Chinei de a consuma şi de a comercializa animale sălbatice impusă temporar din cauza crizei coronavirusului ar putea deveni lege în următoarele trei luni, potrivit ecologiştilor citaţi de revista New Scientist – și, spre deosebire de eforturile anterioare, aceasta poate ajunge să fie permanentă.

La sfârșitul lunii februarie, guvernul chinez a anunţat că a interzis consumul de animale sălbatice, o practică suspectată că stă la baza pandemiei de coronavirus, despre care se crede că a început într-o piață de animale sălbatice din Wuhan – deși această origine a fost pusă acum în discuție.

Deși nu este clar ce animal a transferat virusul la oameni – liliacul, șarpele sau pangolinul – China a recunoscut că trebuie să-și pună sub control industria lucrativă a animalelor sălbatice, pentru a preveni apariţia unui alt focar.

La sfârșitul lunii februarie, autorităţile chineze au impus o interdicție temporară pentru toate fermele asupra consumului de „animale sălbatice terestre cu o valoare ecologică, științifică și socială importantă”, care este de așteptat să se transforme în lege.

Dar încheierea comerțului va fi greu de implementat. Rădăcinile culturale ale utilizării animalelor sălbatice din China sunt adânci, şi nu doar pentru mâncare, ci și pentru medicina tradițională, îmbrăcăminte, ornamente și chiar animale de companie.

Nu este prima dată când oficialii chinezi au încercat să interzică acest tip de comerț. Comerțul cu animale sălbatice a fost de asemenea interzis în timpul epidemiei SARS, în 2002-2003, un coronavirus pentru a cărei transmisie a fost incriminat tot consumul de animale sălbatice. Pentru SARS, cercetătorii au identificat ca animale „rezervor” liliacul și civeta ca „gazdă intermediară” care a permis virusului să se adapteze la om.

Dar, după aceea, a fost rapid reluat. Organizațiile pentru protecția animalelor au acuzat China că tolerează un comerț ascuns de animale exotice folosite pentru bucătăria sau medicina tradițională.

Experții în domeniul sănătății publice spun că interdicția temporară este un prim pas important, dar solicită Beijingului să profite de această oportunitate crucială pentru a închide lacune din legislaţie – cum ar fi utilizarea animalelor sălbatice în medicina tradițională chineză – și să înceapă să schimbe atitudinile culturale în China din jurul consumului de animale salbatice.

„Dacă interdiciţia nu devine în lege, nu va fi permanentă. Dacă este vorba de lege, va fi o forță suplimentară pentru punerea în aplicare și va oferi o bază legală guvernului pentru a educa în continuare oamenii și pentru a avertiza oamenii să își schimbe comportamentul ”, spune Aili Kang de la World Conservation Society (WCS)

O lege ar însemna că interdicția ar rămâne în vigoare cel puțin un deceniu, adaugă ea, în loc să fie abandonată.

Oraşul Shenzhen înterzice consumul de câini şi pisici

Până când această interdicţie va deveni lege, un pas important a fost făcut de autoritățile oraşului chinez Shenzhen, care au interzis consumul de câini şi pisici, ca parte a unul plan de măsuri împotriva comerţului cu animale sălbatice, adoptate de la apariţia noului coronavirus, potrivit Reuters.

“Câinii şi pisicile, ca animale de companie, au stabilit o relaţie mult mai apropiată cu oamenii decât toate celelalte animale, iar interzicerea consumului de câini şi pisici este o practică obişnuită, în statele dezvoltate şi în Hong Kong şi Taiwan. Această interdicţie este, totodată, în concordanţă cu nevoia şi spiritul civilizaţiei umane”, precizează ordinul publicat, miercuri, de guvernul local.

Prevederile documentului vor intra în vigoare de la 1 mai.

Consumul de ţestoase şi alte broaşte, întâlnite foarte des în bucătăria din sudul Chinei, rămâne permis.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri