Oamenii de stiinta chinezi sustin ca au modificat genetic 200 de vaci, care produc acum un lapte foarte asemanator celui uman.
Laptele va fi introdus pe piata chineza in circa doi ani, potrivit ziarului oficial ”China Daily”. Li Ning, crecetator la Academia chineza de inginerie genetica si director al Laboratoarelor de AgroBiotehnologie de la Universitatea chineza de Agricultura, a declarat ca se inregistreaza mari progrese in acest sens.
”Cercetatorii au creat o cireada de peste 200 de vaci care vor fi capabile sa produca lapte cu caracteristici similare celui uman”, sustine acesta.
Tehnologia este de ultima ora la nivel mondial si va face disponibile pentru consumatorul obisnuit proteinele sanatoase specifice laptelui uman.
Acesta contine doua proteine care imbunatatesc sistemul imunitar si sistemul nervos central la copii. Acestea nu exista in laptele produse de capre sau vaci, explica cercetatorul. Potrivit acestuia, comunitatea stiintifica nu a reusit pana acum sa produca la scara larga un astfel de lapte.
”Laptele cu catacteristici celui uman e mai gustos decat cel normal. In 10 ani, oamenii vor putea sa-l cumpere de la supermarket”. Ministerul chinez al Mediului va testa laptele inainte de a-i da unda verde pentru comercializare. Acesta va trece printr-o serie de teste asupra genelor de transfer si metodei de transplant.