China trebuie să joace un rol principal în protejarea biodiversității

China trebuie să joace un rol principal în eforturile de protecție a biodiversității, conform delegaților care au subliniat importanța unei strategii eficiente de a preveni colapsul vieții pe Pământ în cadrul conferinței ONU pentru biodiversitate.

Daniel Beltrá/Greenpeace

Diplomații au explicat că în absența Statelor Unite Ale Americii, Europa fiind distrasă și Brazilia depărtându-se de cooperarea globală, sarcina de a conduce eforturile de protecție a biodiversității va cădea pe umerii Chinei, relatează The Guardian.

China va organiza următoarele negocieri privind biodiversitatea în 2020, timpul limită pentru națiuni de a stabili noi obiective globale pentru protecția și gestionarea pădurilor, râurilor, oceanelor, insectelor polenizatoare și a vieții sălbatice.

Ecologiștii speră că acest nou acord va deveni o prioritate la fel de mare cum este Acordul de la Paris pentru climă. În următorii doi ani, China ar trebui să promoveze protecția naturii, la fel cum Franța a promovat problema climei, au atras atenția diplomații.

„China este foarte importantă. Poate fi un lider grozav. Atingem un punct fără întoarcere pentru multe specii. Este foarte grav, dar oamenii nu observă această problemă.”, a declarat Hesiquio Benítez Díaz, directorul de cooperare internațională al Mexicului.

Diplomații speră că Beijing va pune presiune pe liderii globali să participe la întâlnirea din 2020 și își va folosi influența pentru a se asigura că subiectul este o prioritate în agenda summit-urilor G8 și G20.

Guvernul condus de președintele Xi Jinping a promovat conceptul de „civilizație ecologică”, a înființat sute de tribunale de mediu și a jucat un rol pozitiv în discuțiile globale legate de climă.

În cadrul conferinței care a avut loc în Sharm el-Sheikh, Egipt, delegații au atras atenția asupra pericolelor pe care oamenii le vor avea de înfruntat de pe urma pierderii coralilor, a pădurilor și a biodiversității.

Actuala gestionare globală a biodiversității a fost un eșec: dintre cele 20 de obiective Aichi pentru protecția biodiversității, doar unul este aproape de a fi îndeplinit.

În cadrul convenției, a fost stabilit un plan de acțiune post 2020, cu obiective mai stricte și eficiente. Însă situația politică este și mai puțin favorabilă ca în 2010, când a avut loc ultima adunare cu privire la protecția biodiversității. Brazilia, care a jucat un rol important acum 8 ani, va avea în curând un guvern de extremă dreapta, existând îngrijorarea că pădurea amazoniană va fi exploatată.

Green Report Shop Produse ECO

Delegații au făcut eforturi de a identifica ce fel de obiectiv ar putea fi stabilit. Majoritatea delegaților au fost de acord că biodiversitatea are nevoie de o singură țintă măsurabilă, echivalentul a 1.5-2 grade Celsius în negocierile climatice. Însă nu există nicio măsurătoare care poate acoperi interacțiunea complexă a vieții pe Pământ.

În schimb, discuțiile s-au concentrat pe stabilirea unei pierderii net zero a habitatelor naturale, sau un obiectiv mai larg de a reface biodiversitatea printr-o serie de angajamente naționale și extinderea rezervațiilor naturale, a zonelor protejate și a terenurilor comunităților indigene.

Ecologiștii și-au exprimat frustrarea privind modul în care problema a fost tratată.

„Sunt obișnuită cu ONU – suișurile și coborâșurile sale – dar este încă derutant să ascult ore întregi de certuri din cauza unor cuvinte în documente obscure, în camere goale, când această întâlnire ar trebui să fie, literalmente, despre un plan de a salva viața pe Pământ.”, a declarat Ruth David, de la Royal Society for the Protection of Birds, pe Twitter.

Cristiana Pașca Palmer, director al Convenției ONU pentru Biodiversitate, a declarat că vrea ca acest subiect să fie tratat cu mai multă urgență, însă este optimistă că un acord ar putea fi încheiat în 2020.

„Cel mai bun rezultat ar fi să avem o recunoaștere clară că biodiversitatea este infrastructura care afectează viața și dezvoltarea. Trebuie să o guvernăm într-un mod holistic, nu doar o singură specie. Și trebuie să facem oamenii să înțeleagă că fără ea, nu vom avea o planetă sănătoasă.”

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri