China a ”suflat” Statelor Unite pozitia de lider mondial pe piata energiei eoliene

Potrivit unui raport realizat de o corporatie americana din sectorul componentelor pentru turbine eoliene, China a finalizat si dat in folosinta anul trecut de trei ori mai multe instalatii eoliene decat SUA, devenind astfel cea mai mare piata de energie eoliana a lumii, relateaza ”New York Times”.

Potrivit raportului, dat publicitatii de American Superconductor Corporation, China are in prezent cea mai mare capacitate instalata de energie eoliana, estimata la 40.000 de MW.

SUA au finalizat al treilea trimestru anului trecut avand o capacitate instalata de 36,700 MW de energie a vantului, iar, pe fondul unei incetiniri a investitiilor, cel mai probabil detin in prezent o capacitate de sub 40.000 MW.

In 2010, China a instalat circa 16.000 de MW, fata de numai 5000 in SUA. In 2009, China a dat in folosita instalatii cu capacitate totala de 13.000 MW, fata de 10.000 MW in SUA, arata acelasi raport.

Cursa pe piata energiei eoliene se inscrie insa intr-un trend mai larg. Pentru a face fata cresterii rapide de energie electrica, China a inmultit rapid numarul centralelor nucleare si al celor pe baza de carbune. SUA, cu o piata mai matura, aflata in recesiune, dar si in plin proces de eficientizare energetica, va avea o crestere mai modesta a cererii de electricitate, comparativ cu 2009.

American Superconductor, companie cu sediul central la Devens, Massachussetts, a furnizat in 2009 si 2010 cel putin 25% din componentele de turbine eoliene instalate in China. Doi dintre clientii sai se numara printre cele mai mari 10 companii eoliene din lume – Sinovel si Dongfang.

Romania, crestere spectaculoasa

Daca, potrivit statisticilor World Wind Energy Association, Romania se afla in 2009 pe locul 55 la nivel mondial, cu doar 14 MW de energie eoliana instalati, tara noastra a cunoscut o crestere extrem de rapida in 2010. Potrivit rapoartelor ANRE si Transelectrica, in numai un an Romania a ajuns la o capacitat instalata de 370 de MW. Aceasta fara a lua in calcul capacitatea Centralei Eoliene Tariverde a grupului CEZ, din Dobrogea, care se afla inca in perioada de probe cu grupurile eoliene si nu este data in exploatare comerciala.

Pentru a avea o imagine mai clara a capacitatilor instalate eoliene la nivel mondial, va prezentam un tabel realizat de World Wind Energy Association:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cititi si: Bani pentru armata sau pentru energie verde? Razboiul investitiilor intre SUA si China

EXCLUSIV GR Productia de energie verde din Romania s-a dublat in 2010, fata de 2009

Livia Cimpoeru

 

 

 

 

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri