China emite mai multe gaze cu efect de seră decât întreaga lume dezvoltată la un loc, potrivit unui nou raport, citat de BBC. Cercetarea realizată de Rhodium Group arată că China a emis 27% din gazele cu efect de seră din lume în 2019.
SUA a fost al doilea mare emițător, cu 11%, în timp ce India a fost pe locul al treilea, cu 6,6% din emisii şi a depăşit pentru prima oară Uniunea Europeană, a precizat think tank-ul.
Oamenii de știință avertizează că, fără un acord între SUA și China, va fi greu de evitat schimbările climatice periculoase.
Emisiile Chinei au crescut de mai mult de trei ori în ultimele trei decenii, se mai arată în raportul Grupului Rhodium, cu sediul în SUA.
China are, de asemenea, cea mai mare populație din lume, astfel încât emisiile sale pe cap de locuitor sunt încă mult în urma SUA, dar cercetarea a arătat că și aceste emisii au crescut, triplându-se în decurs de două decenii.
China a promis că va ajunge la emisii nete zero până în 2060, cu un vârf nu mai târziu de 2030.
Președintele Xi Jinping și-a reiterat angajamentul în cadrul unui summit privind clima organizat luna trecută de președintele american Joe Biden.
„Această decizie strategică majoră este luată pe baza simțului nostru de responsabilitate pentru a construi o comunitate cu un viitor comun pentru omenire și a propriei noastre nevoi de a asigura o dezvoltare durabilă”, a declarat atunci președintele Xi.
Cu toate acestea, China este puternic dependentă de energia pe bază de cărbune. În prezent, țara are în funcțiune 1.058 de centrale pe cărbune – mai mult de jumătate din capacitatea mondială.
În cadrul Acordului de la Paris, convenit în 2015, 197 de națiuni s-au angajat să limiteze încălzirea globală la mai puțin de 2C. Cu toate acestea, lumea este departe de a respecta acest angajament.