Tarile care consuma poarta responsabilitatea pentru emisii, si nu producatorul, sustine negociatorul sef al Chinei pe probleme de schimbari climatice, Li Gao, citat de The Guardian.
“Ca tara in curs de dezvoltare, noi ne aflam acum la limita inferioara a productiei in economia globala. Noi fabricam produse, iar acestea sunt consumate de alte tari…Aceasta parte a emisiilor trebuie asumata de consumatori, nu de producatori”, a declarat Li, adaugand ca 15-20% din emisiile Chinei sunt eliberate din procesele de fabricare a produselor destinate pentru export.
Opiniile oficialului chinez nu sunt sustinute de europeni, care afirma ca fiecare tara trebuie sa isi asume intreaga responsabilitate pentru emisiile eliberate in atmosfera. In schimb, Karl Hallding, de la Institutul pentru Mediu de la Stockholm, afirma ca propunerea chinezilor trebuie luata in considerare.
“A existat o dezbatere intre economisti. Argumentul lor este rezonabil. Ar fi mai bine daca emisiile ar fi detinute de consumatori. Ar fi un stimulent pentru a investi banii in reducerea emisiilor in tarile producatoare”, a declarat Karl Hallding.
Pozitia Chinei ar putea fi o piedica in calea semnarii unui acord care sa inlocuiasca protocolul de la Kyoto, in conditiile in care statul asiatic emite cea mai mare cantitate de CO2 dintre toate tarile lumii. Un acord intre China si Statele Unite este vazut de tot mai multi drept solutia pentru evitarea unui impas in negocierile ce vor avea loc in decembrie la Copenhaga. O piedica in plus ar putea fi si implementarea unei legi propuse de parlamentarii americani, care ia in considerare impunerea unui tarif pe carbon pentru importurile din tari care nu isi fixeaza tinte de reducere a emisiilor.