China vrea sa scape de obiceiul de a consuma 3 miliarde de pungi din plastic pe zi, intr-o incercare de economisire a energiei si protejare a mediului, informeaza Reuters.
Cea mai populata natiune a globului se va alatura mai multor tari, de la Irlanda la Bangladesh, care tintesc sa schimbe obisnuinta consumatorilor atunci cand va intra in vigoare legea care interzice productia de pungi din plastic mai subtiri de 0,025 milimetri.
Pungile din plastic foarte subtiri sunt tinta noii legi pentru ca acestea sunt folosite doar o singura data dupa care se arunca, crescand volumele deseurilor intr-o tara care este din ce in ce mai constienta de poluarea aerului si a apei cauzata de cresterea economica.
Vanzatorilor li se va interzice sa dea pungi din plastic gratuite cu exceptia cazurilor in care se achizitioneaza alimente proaspete sau gatite. Cei care incalca legea vor primi amenzi si li se vor confisca cumparaturile.
China consuma peste 4 milioane tone de petrol nerafinat in fiecare an pentru producerea celor 3 miliarde de pungi din plastic folosite zilnic de populatia de 1,3 miliarde a Chinei, conform datelor oficiale.
Ma Zhanfeng, secretar general al Asociatiei de Procesare a Plasticului din China, se asteapta ca aceasta masura sa faca ravagii. "Cererea de pungi din plastic va scadea drastic de la 1,6 milioane tone pe an la aproximativ 1,1 milioane tone", a declarat Ma, care are o experienta de 20 de ani in industria plasticului.
Producatorii de pungi deja au simtit efectele restrictiilor. Unii dintre ei chiar au fost fortati sa declare faliment.
Ning Rongiu, de la organizatia nonguvernamentala Prietenii Naturii, spune ca rezultatul va depinde de cat de bine vor fi implementate noile reguli, in special in orase ca Beijing-ul unde cererea de pungi este uriasa.
"Executarea si monitorizarea legii vor determina viitorul pungilor din plastic", a aratat Rongiu.
Frica de competitie ilegala este impartasita de catre marii producatori cum este si fabrica Huigiang din centrul provinciei Henan, ale carei pungi sunt conforme cu noile standarde nationale. Un director de vanzari din regiune, Xue, a aratat ca firma lui nu are vreo problema cu noile standarde dar este ingrijorat de felul cum vor fi implementate. "Suntem ingrijorati ca micile fabrici vor continua sa produca pungile subtiri, daca este cerere pentru ele. Riscam sa ne pierdem cota de piata daca va fi cerere pentru pungile ultra-subtiri", spune Xue.
Industria pungilor din plastic este foarte segmentata in China, cu fabrici in aproape toate provinciile. Unul dintre centrele majore este Taizhou, un oras din sud-estul provinciei Zhejiang, unde peste 10.000 de muncitori se bucura de vanzari de aproape 6 miliarde dolari in fiecare an. Chen Jiazeng, directorul grupului, a admis ca micile fabrici vor ignora probabil regulile si vor continua productia de pungi ultra-subtiri, atata timp cat vor continua sa aiba profit.
Foto: Reuters