Autoritatile chineze pentru protectia animalelor s-au alaturat organizatiilor internationale pentru a depista comertul ilegal online cu animale, informeaza agentia chineza de presa Xinhua.
Meng Xianlin, directorul biroului pentru Importul si Exportul Speciilor aflate in pericol, care este asociat cu Administratia Forestiera (SFA), a declarat ca biroul a actionat la cererea organelor internationale si a lansat campania impotriva comertului ilegal de animale salbatice pe internet.
Intre lunile februarie si decembrie, anul trecut, membrii Fundatiei Internationale pentru Bunastarea Animalelor (IFAW) au descoperit 1.973 de cazuri in care animalele salbatice si produse provenite de la ele au fost comercializate pe Internet. Printre animalele comercializate se aflau si 30 de specii trecute pe lista animalelor aflate in pericol de catre Conventia Internationala pentru Comert a Speciilor aflate in pericol si a Florei si Faunei Salbatice (CITES).
Actionand in urma rapoartelor, biroul a cooperat cu fortele de ordine si cu departamentul forestier din Beijing, Shanghai si Gunangdong, unde au fost descoperite cele mai multe informatii despre comertul ilegal. Mai mult de 80% din informatii au fost sterse si cateva website-uri au fost inchise, iar investigatia continua, a declarat IFAW.
Meng a declarat ca detaliile campaniei au fost trimise la secretariatul CITES, alaturi de sugestii pentru mobilizarea tuturor tarilor intr-o colaborare care are ca scop eradicarea retelelor care fac comert ilegal online. "Guvernul chinez va continua sa munceasca alaturi de organele internationale si sa-si impartaseasca experienta din domeniul protectiei animalelor”, a continuat Meng.
Conform site-ului departamentului forestier din provincia Zhejiang, a avut loc un seminar in capitala provinciei Hanzhou. La seminar au fost prezenti oficiali de la SFA, Ministerul Securitatii Publice si delegatii Taobao, Tencent, Ebay, Alibaba- site-uri de top in actiunile online.
"Este incurajator ca proprietarii de website-uri si-au exprimat dorinta de a spori monitorizarea, dar, in continuare, ne connfruntam cu mari provocari cu comertul pe internet pentru ca este dificila supravegherea si gasirea posibililor cumparatori", a declarat Grace Gabriel, reprezentant IFAW.
Cand au fost introduse cuvintele cheie ” oase de tigru ” pe Ebay, au fost gasite cateva anunturi care ofereau vin preparat din oase de tigru. O sticla de astfel de vin, pe care vanzatorul sustinea ca a fost facuta din oasele unui tigru siberian gasit mort in 1992 langa raul Wusuli din nordul Chinei, a primit o oferta de cumparare cu 33 de dolari.
"Avem nevoie ca oamenii sa raporteze violentele si sa sporim legislatia si supravegherea", a declarat Gabriel.