China este pe punctul de a deveni cel mai mare investitor in energie verde din lume, pe masura ce incearca sa inverseze efectele catastrofice pe care le-a avut industria sa asupra mediului, informeaza Daily Telegraph.
Anul trecut, China a investit peste 10 miliarde de dolari in proiecte de energie regenerabila, aproape cat Germania, liderul mondial din acest sector. Anul acesta, oficialii chinezi si-au propus sa dubleze eforturile.
"Propunerea este dificila, iar timpul nostru este limitat", a spus presedintele chinez, Hu Jintao, la inceputul acestui an. "Guvernele trebuie sa ofere prioritate reducerii emisiilor si sa educe oamenii in acest sens", a adaugat acesta.
Wu Changhua, un expert din cadrul Grupului Climatic, a spus ca in Beijing s-a constatat o constientizare brusca a faptului ca statul chinez are nevoie de o noua cale de prevenire a unui dezastru ecologic.
Miracolul economic din China a innegrit marile orase ale statului, a otravit resursele de apa si a distrus regiunile rurale. Anul trecut, China a depasit Statele Unite in emisii de dioxid de carbon. 16 dintre cele mai poluate orase ale lumii sunt in China.
Cu toate acestea a redresat situatia cu ajutorul unei combinatii intre o legislatie de mediu stricta, sanctiuni severe pentru autoritatile locale care nu isi indeplineau cerintele si nadejdea pe afacerile infloritoare din domeniul tehnologiei regenerabile.
Cel mai mare producator de turbine eoliene, Goldwind, situat in orasul Urumqi din nord-vestul Chinei, a inregistrat o crestere economica de 100% in ultimii opt ani. China este, de asemenea, si cel mai mare producator de panouri solare din lume si a dezvoltat recent un nou sistem solar de incalzire a apei care este intalnit acum in intreaga tara.
Tinta pentru energia eoliana instalata a fost ridicat la 10 gigawati pana in 2010, dupa ce targetul anterior de 5 gigawati a fost atins in urma cu trei ani. Guvernul chinez a garantat ca 15% din energia tarii va proveni din surse regenerabile pana in 2020 si pregateste sanctiuni drastice pentru birocratii insuficient de motivati.
Grupul Climatic evidentiaza si standardele Chinei in eficientizarea combustibilului pentru automobile, care sunt cu 40% mai inalte decat cele ale Statelor Unite. Si productia de biocombustibil este in crestere. Prin folosirea terenurilor marginale care sunt de doua ori mai mari decat cele ale Marii Britanii, China este deja al treilea mare producator de etanol din lume. La toate acestea se adauga si tinta de reducere a intensitatii energetice cu 20% pe care China si-o propune pana la sfarsitul acestui deceniu.