China construieste un proiect solar masiv in desertul Gobi

China a început construcția primei sale centrale solare comerciale la scară largă, pe întinderea scăldată în soare a deșertului Gobi. Instalația colosală se numește Delingha și se va întinde pe un teren viran de 25 de kilometri pătrați, situat în provincia Qinghai, potrivit Science Alert. Aceasta va cuprinde șase turnuri solare uriașe, cuplate la o serie de oglinzi solare.

gobi-desert_1024

Odată finalizată, centrala va avea o capacitate de 200 de megawați, ceea ce înseamnă că va putea să furnizeze electricitate pentru un milion de gospodării din Qinghai, în fiecare an. ”Depozitul de căldură proiectat este de 15 ore, fapt pentru care se poate garanta generare de energie electrică continuă și stabilă”, a declarat Wu Longyi, board chair la Qinghai Solar-Thermal Power Group.

Delingha este prima centrală solară care va funcționa ca o entitate comercială și, potrivit Quartz, este dezvoltată la comun de către BrightSource Energy din Oakland, California și Shanghai Electric Group din China. Prima etapă a construcției va consta în ridicarea a două turnuri solare care vor genera fiecare câte 135 de megawați și vor acoperi 452.000 de gospodării. Celelalte patru turnuri vor acoperi cel puțin un milion de gospodării.

Odată funcțională, centrala va reduce consumul de cărbune standard cu 4.26 de tone anual, ceea ce va duce la scăderea emisiilor anuale de dioxid de carbon cu 896.000 de tone iar pe cele de dioxid de sulf cu 8.080 de tone. Până în 2014, capacitatea de energie solară a țării a fost de 28.05 gigawați – de 400 de ori mai mare decât în 2005 – și există planuri de extindere a acestei capacități la aproximativ 100 de gigawați până în 2020 potrivit Business Standard.

La momentul de față, China este lider mondial în ceea ce privește investițiile în energii regenerabile.
Sursă foto: BrightSource Energy

spot_img

Ultimele știri