China considera ca principiul responsabilitatilor comune dar diferentiate, care sta la baza Protocolului de la Kyoto, ar trebui sa fie cadrul discutiilor viitoare pentru combaterea schimbarilor climatice, informeaza agentia chineza de presa Xinhua.
Aceasta pozitie a fost lansata de Cao Bochun, directorul adjunct al Comitetului de Protectia Mediului si Resurselor din cadrul Congresului chinez, la forumul Dialogului Schimbarilor Climatice, organizat in capitala Braziliei. La acest forum participa statele dezvoltate din G8 si cele mai importante cinci tari in curs de dezvoltare.
"Ca o preconditie pentru asigurarea dezvoltarii umane sanatoase, combaterea schimbarilor climatice este conditia de baza pentru rezolvarea acestei probleme, a declarat Cao Bochun.El a adaugat ca principiul responsabilitatilor comune dar diferentiate, prevazute in Protocolul de la Kyoto si in Conventia Schimbarilor Climatice din cadrul ONU, ar trebui sa fie baza si pentru politica viitoare.
Cao Bochun a precizat ca tara sa are o atitudine responsabila si consistenta in combaterea schimbarilor climatice si ca va face tot posibilul sa duca mai departe aceasta lupta, pe baza realitatilor chineze. Guvernul chinez a inchis, in 2007, centrale electrice cu o capacitate de 14.3 milioane de kilowatti. Aceasta masura a fost luata pentru a spori protectia mediului.
Reprezentantul chinez a raspuns criticilor care acuza ca emisiile Chinei cresc necontrolat. El a precizat ca emisiile transferate din celelalte tari ajung la 30% din cantitatea totala de emisii.
Forumul din Brazilia s-a desfasurat pentru prima data, in 2005, la initiativa fostului prim ministru britanic Tony Blair. Legislatori din tarile G8: SUA, Marea Britanie, Canada, Rusia,Italia, Japonia, Franta, Germania, si din cele mai importante tari in curs de dezvoltare: China, India, Brazilia, Mexic si Africa de Sud se intalnesc pentru a gasi solutii pentru reducerea saraciei si combaterea incalzirii globale.