CEZ are disponibili doua miliarde de euro pentru investitii in sectorul energetic romanesc

Compania ceha de utilitati CEZ are disponibili circa doua miliarde de euro pentru investitii in sectorul energetic romanesc, a aratat vineri, intr-o conferinta pe probleme energetice, Corporate Affairs Manager al companiei CEZ Romania, Adrian Borotea.

Acesta a spus ca CEZ este dispusa sa investeasca aceste fonduri insa intampina unele dificultati in relatia cu autoritatile, pe fondul evolutiilor politice.

"In urmatorii doi-trei ani dorim sa atingem o cota de piata de 15-20 de procente din sistemul energetic din Romania si sa avem o capacitate de instalare de 1.000 de MW", a explicat Borotea.

Acesta a mai spus ca CEZ intentioneaza construirea de CET-uri fie prin investitii greenfield, fie prin posibilitatea preluarii unor CET-uri existente, intr-un orizont de timp de circa doi ani.

"Suntem in discutii cu unele municipalitati pentru construirea de grupuri energetice mari, pe gaze, la Govora, Drobeta Turnu Severin sau Pitesti. Pana la sfarsitul anului ar putea intra in faza de semnare primul proiect", a mai spus Borotea.

Acesta a mentionat ca pentru inceput termocentralele vor avea o capacitate instalata de circa
600-800 de MW. Potrivit lui Borotea, CEZ nu exclude nici preluarea de furnizori de energie si a precizat ca
exista posibilitatea preluarii unui furnizor din Bucuresti.

Compania CEZ a inregistrat profituri nete de 21 miliarde de coroane cehe (752 milioane euro), in primul semestru, in crestere cu 26,8 procente fata de prima jumatate a anului trecut, ca urmare a cresterii pretului la electricitate si a noilor achizitii din Europa de Est.

CEZ este cea mai mare companie a Europei Centrale dupa capitalizarea de piata, in valoare de aproximativ 23 miliarde euro.

CEZ este actionarul majoritar al societatii Electrica Oltenia, cea mai mare dintre cele opt filiale de distributie si furnizare a energiei electrice detinute de Electrica, deservind sapte judete – Arges, Dolj, Gorj, Olt, Mehedinti, Teleorman si Valcea.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri