Cetățenii din sectorul 6 cer reîntregirea Parcului Grozăvești și înființarea unei Păduri urbane în Prelungirea Ghencea

Comunitățile locale din cartierele Prelungirea Ghencea și Grozăvești solicită autorităților reîntregirea Parcului Grozăvești și înființarea Parcului – Pădure urbană în Prelungirea Ghencea.  

Printr-o scrisoare deschisă adresată primarului Sectorului 6, Ciprian Ciucu, primarului general, Nicușor Dan, premierului Marcel Ciolacu și ministrului mediului, Mircea Fechet, precum și altor autorități, cetățenii atrag atenția asupra necesității înființării de parcuri și arată că locuitorii din zonele respective nu beneficiază de minimul de spațiu verde prevăzut de legislație.

Cartierele Prelungirea Ghencea și Grozăvești din Sectorul 6 al Municipiului București au fost martorii unei dezvoltări imobiliare rapide și haotice în ultimii 15 – 20 de ani. Cu toate acestea, aceste cartiere s-au confruntat cu o lipsă acută de spații publice esențiale, precum parcuri publice, școli, grădinițe, creșe și piețe. Cu toate eforturile și petițiile depuse de comunitatea locală, vă aducem vești bune”, se arată în scrisoare.

Cetățenii cer respectarea drepturilor legitime de platitori de taxe și impozite, și distribuirea investițiilor publice în mod echitabil pentru a fi posibilă creșterea calitatea vieții și în aceste cartiere rezidențiale noi astfel încât familiile tinere cu copii să aleagă să locuiască în continuare acasă, în cartierele Prelungirea Ghencea și Grozăvești, Sectorul 6, București, România.

➡️ Prin urmare, ei solicită exproprierea celor 5 hectare retrocedate din Parcul Grozăvești pentru a reîntregi Parcul Grozăvești (cu suprafața totală de 8 hectare) și a-l reda comunității ce are mare nevoie de el.

În acest moment nu există nici un parc public de recreere amenajat în cartier deși conform OUG 114/2007 cei aproximativ 10.000 locuitori din blocurile noi din Grozăvești au dreptul la minim 26 hectare spațiu verde public, potrivit semnatarilor.

De acest parc reîntregit cu suprafața de 8 hectare vor putea beneficia și cei 10.000 studenți cazați în căminele studențești din complexele Leu, Regie și Grozăvești, mai argumentează locuitorii din S6.

➡️ De asemenea, semnatarii solicită realizarea Parcului – pădure urbană la Serele Militari din Prelungirea Ghencea nr. 238 pe cele 84 hectare aflate încă în proprietatea statului și în administrarea Agenției Domeniilor Statului din Ministerul Agriculturii.

Solicităm scoaterea acestui teren din rezerva de retrocedare a capitalei și inițierea demersurilor de amenajare minimală ca parc/ arie naturală urbană, pentru recreere, sport în aer liber, educație și observarea naturii.

Acest Parc ar folosi atât celor 10.000 locuitori din Prelungirea Ghencea cât și locuitorilor din cartierele învecinate Militari și Drumul Taberei ce duc lipsă de spații verzi publice.

Deciziile de a reîntregi Parcul Grozăvești și de a înființa Parcul – Pădure urbană sunt în conformitate cu multiplele argumente legate de sănătatea populației, drepturile cetățenilor, protejarea mediului și obiectivele dezvoltării durabile. Aceste decizii sunt, de asemenea, în conformitate cu promisiunile anterioare ale administrației publice locale.

Grupurile civice au demarat și două petiții semnate de peste 4000 de susținători ai Parcului Sere Militari și ai Parcului Grozăvești:

Petiție pentru Recuperarea și Reîntregirea Parcului Grozăvești

Petiție pentru Înființarea Parcului – Pădure urbană la Serele Militari din Prelungirea Ghencea nr. 238

„Împreună, putem face Bucureștiul un loc mai bun pentru toți cetățenii săi”, se mai arată în document, care reamintește și de numărul mare de cetățeni care părăsesc țara în căutarea unor condiții de trai mai bune.

Semnatarii sunt Asociația Inițiativa Prelungirea Ghencea și Grupul Civic Pentru Locuri de Joacă și Spații Verzi în Grozăvești. Acestea sunt susținute de organizații precum Fundația Comunitară București, Fundația Eco-Civica, Asociația HaicuBicla, Grupul de Inițiativă Civică Lacul Tei, Asociația A.R.T.Fusion, Asociația ECOTECA, Greenpeace etc. 

Citește și: „E viață în IOR”. Comunitatea locală invită la picnic în zona retrocedată din IOR 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri