Certificatul energetic devine obligatoriu

Certificatul de performanta energetica a cladirilor va trebui prezentat, obligatoriu, in momentul vanzarii sau inchirierii acestora, stabileste proiectul de modificare a Legii nr. 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor.

Documentul a fost aprobat in ultima sedinta a Guvernului si urmeaza a fi inaintat Parlamentului, pentru dezbaterea finala.

Pretul certificarii: 250 – 600 de lei

“Scopul proiectului de lege este acela de a oferi o protectie speciala persoanelor care beneficiaza de o locuinta, in sensul ca este informata in legatura cu performanta energetica a cladirii pe care doreste sa o cumpere sau sa o inchirieze. Costul eliberarii unui certificat energetic este estimat intre 250 si 600 de lei, in functie de suprafata cladirii sau apartamentului”, a explicat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu.

“Cerintele minimale din certificat trebuie afisate in anuntul de vanzare. Vor fi aplicate sanctiuni daca el nu este prezentat viitorilor proprietari sau chiriasi”, a precizat directorul Cristian Stamatiade, seful Directiei Tehnice in Constructii din Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT).

Prezentarea certificatului energetic va fi necesara si in momentul receptiei finale a cladirilor noi.

De asemenea, se va introduce obligativitatea afisarii certificatelor de performanta energetica la cladirile aflate in proprietatea sau in administrarea autoritatilor publice si a institutiilor care presteaza servicii publice, cu o suprafata utila de peste 500 mp. Incepand cu data de 9 iulie 2015, va fi obligatorie afisarea certificatului de performanta energetica pentru cladirile aflate in proprietatea sau in administrarea autoritatilor publice sau pentru institutiile care presteaza servicii publice cu o suprafata utila de peste 250 mp.

Banca de date privind eficienta energetica a cladirilor, la nivel national

Alte elemente de noutate incluse in proiectul de lege sunt obligativitatea analizarii introducerii sistemelor de energie din surse regenerabile, atat la construirea cladirilor cat si in cazul renovarii majore a cladirilor existente, precum si realizarea bancilor de date specifice eficientei energetice in cladiri, in vederea fundamentarii planurilor nationale de economisire a energiei si de reducere a dioxidului de carbon.

Proiectul de act normativ acceptat de Guvern va transpune in legislatia nationala Directiva 2010/31/UE, obligatie pe care o au toate statele Uniunii Europene pana la data de 9 iulie 2012. Proiectul de lege va fi transmis Parlamentului cu solicitarea de a fi dezbatut si aprobat in procedura de urgenta, urmand sa intre in vigoare la 60 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial.

In vederea elaborarii certificatelor de performanta energetica a cladirilor, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, in calitate de autoritate competenta, a organizat atestarea auditorilor energetici pentru cladiri, pana in prezent fiind atestati peste 1.300 de specialisti.

Mihai Diac

Foto: www.beodom.com/en/quality/energy-efficiency

Citeste si:

Performanta energetica pe agenda Guvernului

Fonduri europene pentru reabilitarea termica a cladirilor de locuit

Certificatul energetic pentru locuinte, impus atat la renovari majore, cat si in anuntul de vanzare sau inchiriere
 

spot_img

Ultimele știri