Certificatele care atesta performanta energetica a cladirilor sunt obligatorii incepand de astazi in toate tranzactiile imobiliare. Astfel, indiferent daca vand sau inchiriaza cladirile, proprietarii de imobile vor trebui sa prezinte la incheierea contractelor si aceste certificate. In lipsa a cestora contractele sunt nule. Vezi legea aici.
Certificatul de performanta energetica a cladirii este un document elaborat conform metodologiei de calcul al performantei energetice a cladirilor, prin care este indicata performanta energetica a unei cladiri sau a unei unitati de cladire si care cuprinde date cu privire la consumurile de energie in cladiri si care, dupa caz, poate fi insotit de recomandari de reducere a acestora
Documentul se elibereaza de catre auditorul energetic pentru cladiri, la solicitarea proprietarilor sau administratorilor cladirilor si este valabil 10 ani de la data eliberarii inscrisa in certificat, cu exceptia situatiei in care, pentru cladirea la care exista certificat in valabilitate, se efectueaza lucrari de renovare majora care modifica consumurile energetice ale acesteia.
Astfel, pentru cladirile sau unitatile de cladire care se vand sau se inchiriaza, proprietarul este obligat sa puna la dispozitia potentialului cumparator sau chirias, dupa caz, anterior perfectarii contractului, o copie de pe certificat, astfel incat acesta sa ia cunostinta despre performanta energetica a cladirii pe care urmeaza sa o cumpere sau sa o inchirieze, dupa caz.
De asemenea, la incheierea contractului de vanzare-cumparare, proprietarul are obligatia de a transmite certificatul, in original, noului proprietar. La data inregistrarii contractului de vanzare-cumparare, respectiv de inchiriere, proprietarul are obligatia de a depune la organul fiscal competent o copie de pe certificat, iar originalul va ramane in posesia proprietarului
Contractele de vanzare-cumparare incheiate fara certifcatele energetice sunt supuse nulitatii relative, potrivit prevederilor Codului civil
Cresterea performantei energetice a cladirilor prin proiectarea noilor cladiri cu consumuri reduse de energie si prin reabilitarea termica a cladirilor existente, precum si informarea corecta a proprietarilor/administratorilor cladirilor prin certificatul de performanta energetica, reprezinta actiuni de interes public major si general in contextul economisirii energiei in cladiri, al imbunatatirii cadrului urban construit si al protectiei mediului”, se arat in textul Legii nr. 159/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor.
Cladirile care nu au obligativitatea performantei energetice
Certificatul nu este necesar pentru cladiri și monumente protejate care fie fac parte din zone construite protejate, conform legii, fie au valoare arhitecturala sau istorica deosebita, deoarece acestora, daca li s-ar aplica cerintele, li s-ar modifica in mod inacceptabil caracterul ori aspectul exterior.
De asemenea, documentul nu este necesar pentru cladiri folosite ca lacașuri de cult sau pentru alte activitati cu caracter religios, pentru cladiri provizorii prevazute a fi utilizate pe perioade de pana la doi ani, din zone industriale, ateliere și cladiri nerezidentiale din domeniul agricol care necesita un consum redus de energie, pentru cladiri rezidentiale care sunt destinate a fi utilizate mai putin de patru luni pe an, pentru cladiri independente, cu o suprafata utila mai mica de 50 de metri patrati.
Performanta energetica notata de la 1 al 100
Performanta energetica a cladirii/unitatii de cladire este exprimata, in principal, prin urmatorii indicatori de performanta: a) clasa energetica; b) consumul total specific de energie; c) indicele de emisii echivalent CO2”, potrivit articolului 5 din Legea nr. 159/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor.
Performanta energetica a cladirii se exprima printr-o nota, de la 1 la 100, care este cu atat mai mare cu cat cladirea are o eficienta energetica mai ridicata.
Totodata, performanta energetica se exprima prin incadrarea intr-una din cele șapte clase, de la clasa A caracterizata prin consumul cel mai scazut de energie, respectiv un consum de pana la 125 de kWh/mp/an, pana la clasa G corespunzatoare celui mai ridicat consum, respectiv de peste 820 kWh/mp/an.