După dezastrul nuclear de la Cernobîl, zona a fost contaminată cu 10 tone de material radioactiv. Autoritățile au decis să interzică accesul pe un teritoriu de dimensiunea Luxemburgului (2.500 de kilometri pătrați), pentru 20.000 de ani.
Acum, însă, guvernul ucrainean se gândește să construiască acolo o fermă solară, potrivit Bloomberg.
„Oportunitatea” din urma dezastrului
Ministrul ucrainean al Mediului, Ostap Semerak, a explicat intențiile statului pe care îl reprezintă:
Terenul este oportun pentru generarea de energie regenerabilă. Există deja linii de transmisie de înaltă tensiune, care erau înainte folosite pentru stațiile nucleare. Tenerenul este foarte ieftin și avem mulți oameni capabilă să lucreze în centrale electrice.
Oficialii ucraineni susțin că există deja interes din partea unor companii americane și canadiene. Acestea ar urma să instaleze panourile solare până la finalul anului, cu o capacitate de 4 MW. Dacă planul va fi dus la bun sfârșit, Ucraina ar putea renunța la importurile de gaz metan din Rusia.
Cât investește Ucraina în energie solară
Ucraina are un potențial energetic solar mai mare decât cel al Germaniei, de exemplu. Planul guvernului constă în obținerea a 1 GW de energie solară. Pentru aceasta, a alocat 1.1 miliarde de dolari.
Directorul ucrainean al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Sevki Acuner, s-a arătat deschis către astfeld e investiții:
Putem lua în considerare astfel de proiecte, precum și alte proiecte de energie regenerabilă ca propuneri de investiții credibile și viabile, atâta timp cât se evaluează riscurile pentru mediu și alte tipuri de riscuri.