Grație unei griji crescute față de sănătate, față de mediu, dar și față de animale, cererea de carne a scăzut atât în China, cât și în Suedia. Câștigă însă teren dietele pe bază de fructe și legume.
Deși China este cea mai mare piață din lume pentru carnea de porc, vită și pui, cererea de carne a scăzut simțitor în ultimii ani. De exemplu, vânzările de carne de porc au scăzut de la 42,49 milioane de tone, în 2014, la 40,85 de milioane de tone în 2016. În schimb, importul de avocado a crescut de la 1,9 tone, în 2010, la 25.000 de tone, în 2016.
Han Lili, un artist din Shanghai, urmărește restaurantele vegane și vegetariene încă din 2012, din orașele mari din China, și le așază pe o hartă. Acesta spune că i-a fost foarte greu să țină pasul cu noile apariții din ultimii doi ani, pentru că piața era în continuă mișcare. În Shanghai, de exemplu, cel mai mare oraș din China, aceste restaurante au ajuns de la 49, în 2010, la peste 100 în 2017.
Anul trecut, China consuma 40% din fructele și legumele lumii, iar industria de carne din această țară emite 150 de milioane de tone de dioxid de carbon în aer, în fiecare an. Experții se așteaptă ca piața veganilor și vegetarienilor să crească cu 17% între 2015 și 2020.
În 2014, un ONG internațional anunța că populația de vegetarieni din China a ajuns la 50 de milioane. Prin comparație, India, unde vegetarianismul are rădăcini adânci în religie și în cultură, numără 500 de milioane de persoane care nu consumă carne.
Ministerul Agriculturii din Suedia, pe de altă parte, a emis statisticile în ceea ce privește consumul de carne. Între 1990 și 2017, acesta a crescut cu 41%. Totuși, a scăzut în 2017 cu 2,6 procente, ceea ce înseamnă cea mai importantă scădere care a avut loc într-un an, din 1990 până acum. Consumul de carne de vită a scăzut cel mai mult, urmat de cel de porc și de pui.
Deși consumul de carne a scăzut în Suedia, producția a crescut, ca urmare a cererii pentru carne exportată.
Åsa Lannhard Öberg, de la Ministerul Agriculturii din Suedia, a declarat: „Sunt mai multe motive pentru reducerea consumului de carne, printre care trendul vegan, dezbaterile legate de schimbările climatice și aspecte ce țin de sănătate”.
Probabil astfel de studii s-au realizat în mai multe țări din lume, însă numai China și Suedia au publicat rezultatele, deocamdată.