Cercetătorii au inventat cimentul eco

Cercetătorii de la Universitatea Martin Luther din Halle-Wittenberg (MLU) din Germania și Universitatea braziliană din Pará au dezvoltat cimentul eco, care se vrea a fi o alternativă la cel convențional. 

Noua metodă de producere elimină până la două treimi din emisiile de dioxid de cabon atunci când se utilizează o materie primă pe bază de bauxită. Cercetările au scos la iveală că alternativa este la fel de stabilă ca cimentul tradițional, potrivit sciencedaily.com

Estimările arată că aproape șase miliarde de tone de ciment au fost produse în întreaga lume în 2020. Cimentul nu este doar un material de construcție important, ci este, de asemenea, responsabil pentru aproximativ 8% din emisiile de dioxid de carbon produse în urma activității umane. „Cimentul Portland este fabricat în mod tradițional folosind diverse materii prime, inclusiv calcar, care sunt arse pentru a forma așa-numitul clincher. În acest proces, carbonatul de calciu este transformat în oxid de calciu, eliberând cantități mari de dioxid de carbon,” explică profesorul Herbert Pöllmann de la Institutul de Geoștiințe și Geografie al MLU.

Deoarece dioxidul de carbon este un gaz cu efect de seră, cercetătorii caută de mai mulți ani alternative la cimentul Portland. O soluție promițătoare este cimentul bazat pe sulfoaluminat de calciu, în care o mare parte din calcar este înlocuită cu bauxita. Aceasta este însă o materie primă căutată în producția de aluminiu și nu este disponibilă în cantități nelimitate. Împreună cu mineralogi brazilieni, echipa MLU a găsit acum o alternativă: nu folosesc bauxită pură, ci un material care o conține: lutul Belterra.

„Acest strat de argilă poate avea o grosime de până la 30 de metri și acoperă depozitele de bauxită din regiunile tropicale ale pământului, de exemplu în bazinul Amazonului”, explică Pöllmann. „Conține suficiente minerale având în componență aluminiu pentru a asigura ciment de bună calitate. De asemenea, este disponibil în cantități mari și poate fi procesat fără tratament suplimentar,” susține el.

Un alt avantaj este acela că argila Belterra trebuie oricum îndepărtată la momentul exploatării, deci nu trebuie extrasă doar pentru producerea de ciment.

Chiar dacă cimentul nu poate fi produs în întregime fără carbonat de calciu, cel puțin 50-60% din calcar poate fi înlocuit cu argilă Belterra. Procesul mai are un alt avantaj relevant pentru mediu: procesul de ardere necesită doar 1.250 grade Celsius (2282 ° Fahrenheit), adică cu 200 grade Celsius (392 ° Fahrenheit) mai puțin decât pentru cimentul Portland. „Metoda noastră nu numai că eliberează mai puțin CO2 în timpul conversiei chimice, ci și la încălzirea cuptoarelor rotative”, spune Pöllmann. Cuplând aceste efecte, emisiile de CO2 pot fi reduse cu până la două treimi în timpul producției de ciment.

În cadrul unor ample teste de laborator, mineralogii au reușit să demonstreze că cimentul lor alternativ îndeplinește toate cerințele de calitate impuse cimentului Portland tradițional. „Materiile prime care conțin minerale argiloase cu un conținut mai mic de aluminiu ar putea fi utilizate în special în proiectele de construcții în care betonul de calitate inferioară este suficient. Există încă un potențial imens aici pentru a reduce în continuare emisiile de dioxid de carbon”, explică Pöllmann.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri