Un studiu publicat in Journal of the Geological Society arata ca teoria anterioara, potrivit careia dinozaurii ar fi disparut in urma impactului cu un asteroid in urma cu 65 milioane de ani este gresita si ca acestia au disparut, de fapt, cu 300.000 de ani dupa eveniment, potrivit Daily Mail.
Mostre din solul de pe suprafata craterului lasat de asteroid arata ca impactul acestuia cu Pamantul precede disparitia dinozaurilor. Realizatoarea studiului, prof. Gerta Keller de la Universitatea Princeton, a sugerat ca eruptiile vulcanice din zona Deccan din India ar putea fi, de fapt, responsabile pentru disparitia dinozaurilor, din cauza cantitatilor mari de gaze si praf emise, care ar fi putut bloca razele solare, ducand la un puternic efect de sera.
Sustinatorii teoriei initiale considera ca impactul cu asteroidul si disparitia dinozaurilor apar distantate in placile sedimentare de pe suprafata Pamantului din cauza cutremurului sau a unui tsunami produs in momentul impactului.
In plus, cercetatorii au descoperit ca impactul cu asteroidul Chicxulub nu a avut un impact atat de dramatic asupra biodiversitatii precum se credea pana acum. Intr-un sit din El Penon, cercetatorii au descoperit 52 de specii prezente in stratul sedimentar de sub sfera craterului, dar toate se regaseau si in straturile de deasupra.
„Am descoperit ca nici o specie nu a disparut ca urmare a impactului cu asteroidul Chicxulub”, a declarat prof. Keller. Ea a declarat ca descoperirea nu ar trebui sa fie o surpriza, intrucat nicio alta disparitie masiva din istorie nu a fost cauzata de vreun impact asemanator.
Foto: News.nationalgeographic.com