Cercetatorii americani testeaza, discret, un sistem de avertizare in caz de cutremur (VIDEO)

Guvernul american testeaza, mai discret, un sistem de avertizare in caz de cutremure, in Pasadena, California, din luna februarie a acestui an. Un grup exclusivist de cercetatori foloseste deja de acest sistem si primeste un avertisment cu cateva secunde inainde ca pamantul sa se zguduie.

Sistemul de alerta este, deocamdata, in faza timpurie de dezvoltare, iar mesajele nu sunt trimise catre publicul larg sau companii.

Dar, dupa o perioada intensiva de testare, cercetatorii americani spera sa obtina un sistem de avertizare public, similar cu cel pe care l-au avut japonezii, si despre care se spune ca a salvat multe vieti in timpul dezastrului din 11 martie.

Avand in vedere ca seismele sunt imprevizibile, relateaza Associated Press, o avertizare, oricat de mica in termeni de timp ar fi ea, este cel mai bun lucru pentru oameni si afacerile lor, inainte ca pamantul sa inceapa sa se zdruncine. Chiar si un avertisment de 5 secunde este pretios, spun sustinatorii acestor sisteme.

„Vrei sa te adapostesti sub o masa solida inainte sa inceapa sa cada lucruri de pe zid. Nu vrem ca oamenii sa fuga din cladiri”, a declarat Richard Allen, unul dintre cei care iau parte la acest proiect.

Aceste sisteme de avertizari de cutremur sunt astfel concepute incat simt vibratiile energiei dupa miscarea unei falii si estimeaza magnitudinea pe baza unor informatii destul de limitate. Acest lucru este posibil multumita vitezellor diferite cu care „calatoresc” undele seismice.

O retea de senzori subterani poate detecta undele seismice primare (sau P), mai rapide, inainte de sosirea celor secundare (S), care produc pagube. Un avertisment este emis inaintea sosirii undelor puternice, cu cateva secunde sau zeci de secunde, in functie de distanta de la epicentru.

Astfel, trenurile pot fi incetinite sau oprite, controlorii de trafic aerian pot opri decolarile si aterizarile, centralele si uzinele isi pot inchide valvele, iar elevii au timp pentru a se adaposti sub birou, a spus seful proiectului Doug Given, din partea Institutului American de Fizica   Pamantului – U.S. Geological Survey.

Cum a functionat sistemul de avertizare de cutremur al Japoniei la 11 martie

Foto: Mccullagh.org

Florin Tulbure

Citeste si:

Lista a celor mai importante cutremure, care au zguduit lumea in 2011

spot_img

Ultimele știri