Cercetatori: Viata ar putea fi infloritoare pe planetele cu doi sori. Plantele ar fi negre  

Viata ar putea fi infloritoare pe planetele cu doi sori, ca Tatooine din universul seriei Star Wars, potrivit unor oameni de stiinta de la Universitatea St. Andrews, din Scotia, dar copacii ar avea frunze de culoare neagra.

Potrivit Daily Mail, cercetatorii au descoperit ca temperatura unei stele ii determina acesteia culoarea, iar la temperaturi diferite viata evolueaza in moduri distincte

Fotosinteza – procesul prin care plantele produc energie de la lumina soarelui – este modificata cand culoarea luminii se schimba.

Grupul de cercetatori scotieni a facut o serie de simulari pe calculator care aveau in prim plan planete similare Terrei, care orbitau in jurul a doua stele foarte apropiate sau in jurul uneia dintre ele.

Au descoperit ca plantele care au crescut la lumina a doi sori pitici – cum era in lumea desertica de pe Tatooine – au sanse sa dezvolte o dezvolte culoare neagra sau gri.

Studiul este important pentru ca arata ca, in cautarea de viata extraterestra, nu ar trebui omisa cercetarea planetelor cu sori multipli pe motiv ca ar fi nelocuite.

Multe sisteme cu contin asa-numitii „pitici rosii“. Aceste stele reci si lipsite de stralucire sunt des intalnite in galaxia noastra – Calea Lactee.

Aproximativ jumatate din totalul „piticilor rosii“ si in jur de un sfert dintre stelele asemanatoare Soarelui exista in sisteme multiple.

„Temperatura unei stele determina culoarea sa si, deci, culoarea luminii folosite in procesul de fotosinteza. In functie de culoarea luminii stelei de care depind, plantele evolueaza foarte variat. Simularile noastre indica faptul ca plantele din sistemele cu multiple stele ar putea gazdui forme exotice ale mai multor specii de plante specifice Pamantului. De exemplu, plantele care depind de lumina slaba a sorilor pitici pot fi negre. Ar putea, de asemenea, fi capabile, sa foloseasca radiatii infrarosii sau ultraviolete pentru realizarea fotosintezei“, a declarat Jack O’Malley-James, coordonatorul grupului de cercetatori de la Universitatea St. Andrews.

Pigmentul clorofila determina culoarea verde a plantelor. Clorofila absoarbe lumina, vitala pentru realizarea procesului de fotosinteza.

Bogdan Tupilat

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri