50 de milioane de cercetași se pot implica în protejarea biodiversității

Organizația Mondială a Mișcării Scout (WOSM) a lansat, în parteneriat cu WWF, o nouă insignă care poate fi câștigată de către cercetașii din rândul copiilor și tinerilor care ating mai multe obiective de Dezvoltare durabilă ale ONU: „Foamete Zero”, „Orașe și Comunități Durabile”, „Consum și Producție Responsabile”, „Viața Acvatică” și „Viața Terestră”. În lume, sunt peste 50 de milioane de cercetași.

Însemnul Panda adresează în mod specific consumul responsabil, ajutând tinerii să înțeleagă mai bine impactul obiceiurilor consumatorilor asupra mediului și cum să facă alegeri mai sustenabile, a transmis organizația într-un comunicat. Cercetașii pot câștiga însemnul prin completarea a trei niveluri de activități educaționale adecvate vârstei și realizând proiecte de mediu.

„Lansarea noului Panda Badge vine într-un moment în care natura este în criză. Impactul din ce în ce mai nociv al schimbărilor climatice, pierderea biodiversității, degradarea solului și deficitului de apă grăbesc prăbușirea ecosistemelor planetei”, au mai transmis cei de la WOSM.

Noul însemn de merit, anterior denumit World Scout Conservation Badge, va inspira mai mult de 50 de milioane de cercetași și tineri din 224 de țări și teritorii din întreaga lume.

Panda Badge face parte din programul de mediu revizuit al WOSM, Earth Tribe Alliance, care mobilizează tinerii prin educație pentru dezvoltarea durabilă.

„Activitatea cercetășească a fost întotdeauna foarte strâns legată de natură, iar parteneriatul cu cea mai mare organizație independentă de conservare din lume, WWF, ne permite să întărim această legătură”, a declarat Ahmad Alhendawi, Secretar General, Organizația Mondială a Mișcării Scout. „Prin noul Panda Badge și programul nostru de mediu îmbunătățit putem permite mai multor tineri să ia măsuri pentru conservarea naturii și protejarea planetei noastre, inspirând în același timp și alți tineri să facă alegeri mai durabile din punct de vedere ecologic”.

Parteneriatul Mondial între WWF și WOSM a fost efect la nivel național între cele două organizații încă de anul trecut prin semnarea unui Acord de Parteneriat în cadrul Forumului European de Metode Educative ce a avut loc la București în luna mai 2018.

Până în prezent, cele două organizații și-au unit forțele pentru protejarea naturii, marcând împreună Ora Pământului. De asemenea, au dezvoltat și au susținut sesiuni de formare pe tema Educației pentru Dezvoltare Durabilă.

WOSM și WWF susțin, de asemenea, obiectivul Aichi 1 al Convenției privind Diversitatea Biologică a Organizației Națiunilor Unite. Acesta își propune ca oamenii să fie conștienți de valorile biodiversității și de pașii pe care îi pot lua conservarea și utilizarea durabilă.

Organizaţia Naţională „Cercetaşii României” este cea mai veche mișcare educațională de tineret din România, cu aproximativ 5.000 de membri activi în peste 90 de comunități locale. Cercetășia este un model educațional, de formare continuă, având ca scop dezvoltarea de indivizi responsabili și implicați în comunitățile din care fac parte.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri