Accidentul nuclear de la centrala Fukushima a fost ridicat, marti, la nivelul maxim 7 pe scara evenimentelor nucleare si radiologice (INES), de catre Agentia Japoneza pentru Siguranta Nucleara, informeaza Mediafax. Astfel cazul de la centrala Fukushima este plasat la acelasi nivel de gravitate cu Cernobil.
Totusi, nivelul emisiilor radioactive înregistrat de la începutul accidentului nuclear de la Fukushima este de 10% din cel măsurat în 1986, la Cernobil.
Masuratorile de la centrala Fukushima Daiichi (nord-estul Japoniei) "arata niveluri de radioactivitate echivalente nivelului 7", a declarat un reprezentant al Agentiei, care a precizat ca a fost masurat nivelul de iod si cesiu in atmosfera.
Potrivit oficialului, decizia definitiva de clasare la nivelul 7 a accidentului va fi luata ulterior, de un comitet de experți internationali.
Doar catastrofa de la Cernobil a fost clasata, pana in prezent, la acest nivel maxim al scalei internationale INES, ceea ce inseamna ca s-a produs "o emisie majora de materii radioactive", cu "efecte considerabile asupra sanatatii si mediului".
Fukushima Daiichi este grav avariata, dupa ce a fost afectata de un cutremur foarte puternic, cu magnitudinea de 9, urmat de un tsunami urias, la 11 martie.
Sistemele de racire ale reactoarelor sunt in pana, lucru care a antrenat explozii si emisii radioactive in atmosfera si in Oceanul Pacific.
Aproximativ 80.000 de persoane au fost evacuate, pe o raza de 20 de kilometri in jurul centralei, iar Guvernul a adaugat, luni, cateva localitati, situate mai departe, pe lista zonelor care trebuie parasite.
Legumele verzi si laptele provenind din vecinatatea centralei au fost retrase din vanzare, din cauza unei radioactivitati excesive, iar mai multe tari au luat masuri de control consolidat, chiar interzicerea unor produse alimentare japoneze.
Autoritatile incearca sa impiedice acest accident sa degenereze intr-o catastrofa majora, varsand importante cantitati de apa in reactoare, pentru a opri combustibilul nuclear sa intre in fisiune.
Sursa foto: ibtimes.com
Cititi:
Iodul radioactiv depistat in Salina Slanic, fara legatura cu norul de la Fukushima, sustin expertii
Zona de evacuare din jurul centralei nucleare Fukushima, extinsa de Guvernul japonez
Muncitorii de la Fukushima capteaza apa puternic radioactiva din instalatiile de la Fukushima