Centrala Nucleară de la Cernavodă va trece prin procedura de evaluare a impactului de mediu

Unitatea 1 a Centralei nucleare de la Cernavodă va trebui sa fie supusă evaluării de impact asupra mediului pentru prelungirea duratei de viață, potrivit deciziei luate de Comitetul de Implementare a Convenției de la Espoo privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontalier.

Măsura  vizează toate centralele nucleare din Europa ce își depășesc durata de viață și va fi aplicată înainte de reînnoirea licențelor. Decizia vine pe fondul extinderii duratei de viață a reactoarelor nucleare 1 și 2 ale centralei de la Rivne, Ucraina. Înnoirea licențelor permite centralelor nucleare să își extindă durata de viață de 30 de ani cu încă 10 ani.

Impactul asupra mediului este doar unul dintre aspectele care fac ca energia nucleară să nu reprezinte o soluție energetică sustenabilă. Pe de altă parte, costurile ascunse ale dezafectării reactoarelor și ale depozitării deșeurilor sunt uriașe. Înainte de a ne gândi la prelungirea duratei de viață a reactoarelor existente și la construirea unora noi, ar trebui luate în calcul soluții cu adevărat sustenabile, precum eficiența energetică și energia din surse regenerabile”, a spus  Lavinia Andrei, președintele Fundației TERRA Mileniul III.

Unitatea 1 a Centralei nucleare de la Cernavodă a intrat în exploatare în anul 1996 și va mai funcționa cu actuala licență cel mult până în anul 2026. În contextul în care tot mai multe state europene intenționează să renunțe la centralele nucleare, România caută investitori pentru unitățile 3 și 4 de la Cernavodă și pentru un nou depozit de deșeuri radioactive, ce urmează să fie construit la Saligny, cu o investiție totală de peste 400 de milioane de euro.

În urma deciziei Comitetului de implementare a Convenției de la Espoo, 60 de reactoare nucleare ce și-au depășit durata de viață din Europa vor trebui să fie supuse evaluării de mediu, în următorii trei ani.

Potrivit Greenpeace, reactoarele CANDU de la Cernavodă sunt proiectate pentru o durată de viață de 25 de ani, iar acest lucru înseamnă că în opt ani, reactorul 1 de la Cernavodă ar trebui deja închis.

Având în vedere că mare parte din reactoarele nucleare construite până acum se apropie de finalul duratei de funcționare pentru care au fost proiectate, iar o parte dintre acestea au depășit chiar această perioadă, iar prelungindu-și durata de funcționare a necesitat aducerea de îmbunătățiri semnificative reactoarelor, statul român ar trebui sa aibă în vedere faptul că și reactorul 1 de la Cernavodă își va finaliza ciclul de viață în nu mai mult de 8 ani de acum. Datorită costurilor extrem de mari pe care le presupune dezafectarea unui reactor nuclear, ar trebui gândit în perspectivă și inclus acest proiect în strategia energetică. Acest lucru ar trebui luat în considerare, cu atât mai mult cu cât prelungirea duratei de funcționare a reactoarelor CANDU presupune niște costuri și mai mari, făcând această operațiune nerentabilă din punct de vedere economic”, spune Alexandru Riza, coordonator de campanii Greenpeace România.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri