Centrala inteligenta pentru stocarea energiei eoliene

Municipalitatea din Roma, Enel si Universitatea Sapienza din Roma au semnat un acord pentru instalarea, in Valle Giulia, a primei centrale ce poate colecta si stoca energia regenerabila pe care o produce.

Diamant este o centrala fotovoltaica de ultima generatie, proiectata si dezvoltata de catre Departamentul de Cercetare al Enel in parteneriat cu Universitatea din Pisa.

Echipamentul permite, in premiera, testarea energiei produse de panourii fotovoltaice cuplate la un sistem de stocare ce poate furniza energie chiar si in conditii meteorologice de cer innorat. 

Cele 38 de panouri fotovoltaice si celulele monocristaline de ultima generatie permit centralei sa genereze electricitate direct din razele soarelui. Energia nefolosita in timpul zilei este apoi stocata in baterii de ultima ora pentru a furniza energie in timpul noptii sau atunci cand soarele nu este suficient de puternic.

In timpul zilei, centrala foloseste razele soarelui pentru a genera energie ce este apoi folosita in oras pentru a reincarca biciclete si masini electrice, pentru a asigura iluminatul public si asa mai departe. Energia nefolosita este depozitata intr-un sistem inovator de stocare a energiei regenerabile, ale carui baterii asigura furnizarea continua de electricitate ce poate garanta autonomia energetica a unei cladiri de mici dimensiuni.

2 parcuri eoliene in Romania

In Romania, compania Enel Green Power deruleaza 2 investitii: parcurile eoliene Agighiol si Salbatica I. 

Parcul „Agighiol” include 17 turbine cu o capacitate de 2 MW fiecare, capacitatea totala instalata ajungand la 34 MW. Cu o productia anuala de circa 100 milioane kWh, va putea acoperi nevoia de electricitate a peste 35.000 de consumatori casnici, evitand in acelasi timp emisia in atmosfera a 70.000 tone de CO2 in fiecare an. 

Noul parc eolian al Enel Green Power, Salbatica I, a intrat in functiune l inceputul acestui an, fiind situat langa Tulcea (in nordul Dobrogei).

Capacitatea totala de 30 MW este generata de 15 turbine eoliene Gamesa (model G-90), de cate 2 MW fiecare.

Productia anuala este estimata la circa 85,5 milioane KWh si va putea acoperi nevoia de electricitate a 29.000 de gospodarii, evitand emisia in atmosfera a circa 48.000 tone de CO2, in fiecare an. 
  
Cu o capacitate totala instalata de 64 MW, cele doua parcuri eoliene genereaza peste 180 milioane KWh anual, acoperind necesarul de energie al 64.000 de gospodarii si evitand emisia in atmosfera a circa 120.000 tone de CO2. 

Foto: Enel

Raluca Petrescu
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri