Centrală în cogenerare de la rafinăria Petromidia va genera aproximativ 80 MW energie electrică – din care circa 60-70 MW pentru acoperirea integrală a necesarului de energie electrică al platformei Petromidia, abur tehnologic de până la 180 tone/oră, plus necesarul de apă caldă pentru sistemul de încălzire al orașului Năvodari – până la 20 MWt/oră, potrivit unui comunicat al Fondului de Investiții în Energie Kazah-Român.
Investiția totală a fondului în acest proiect se ridică la circa 148 milioane USD, termenul estimat pentru punerea în funcțiune a noii centrale fiind în prima jumătate a anului 2023. Proiectul va genera anual circa 11 milioane USD impozite plătite către bugetul de stat.
Contractul de EPC (Engineering, Procurement and Construction) a fost semnat miercuri, 19 august, cu firma turcă Calik Enerji, iar activitățile vor începe în ultimul trimestru al acestui an, prima fază vizând pregătirea terenului și lucrări de inginerie.
Noua centrală va avea un rol major în stabilizarea producţiei şi a distribuţiei de energie electrică în regiunea Dobrogea, prin asigurarea necesarului de energiei al platformei, dar și prin injectarea în sistemului național a surplusului de energie electrică”, a declarat Virgil Popescu, Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.
Unitate de producere combinată de energie electrică și termică va funcționa cu gaze naturale drept combustibil principal și va avea în configurația tehnică două turbine de înaltă eficiență și performanță și două cazane recuperatoare de căldură.
Prin programele de modernizare și eficientizare a unităților și fluxurilor de producție din cadrul rafinăriei Petromidia, KMG International și-a propus o reducere constantă a consumurilor de energie electrică. Astfel, surplusul generat de noua centrală va fi comercializat pe plan intern și va asigura venituri suplimentare pentru vehiculul investiţional (SPV) – Rompetrol Energy.
Compania Rompetrol Energy este detinuță majoritar de Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român, alături de KMG International, Rominserv și Uzina Termoelectrică Midia.