In Statele Unite, poluarea aerului este o amenintare pentru sanatatea celor 186 milioane de locuitori, in special a celor din orasele Visalia si Fresno – ambele din California – care au fost plasate de publicatia Forbes pe primele locuri in topul celor mai poluate orase din America.
Sase din zece americani traiesc in zone unde poluarea a atins cote periculoase, potrivit unui raport al Asociatiei Americane pentru Plamani (American Lungs Association). Atat ozonul, cat si poluarea cu particule pot fi letale si cauzeaza agravarea bolilor respiratorii, cum ar fi astmul, emfizemul pulmonar sau bronsita.
Visalia si Fresno, doua orase de marime medie din California, s-au clasat pe locul intai in randul celor mai poluate orase. Cele mai poluate zone metropolitan sunt Birmingham si Cincinnati, iar in sud-vest, zonele metropolitan Houston, Dallas si Phoenix au cele mai ridicate cote de ozon. Los Angeles, Bakersfield si Pittsburg sunt considerate cele mai poluate zone din America.
Zona metropolitana San Jose-San Francisco se afla pe locul al 21-lea in randul celor mai poluate zone, in conditiile in care San Francisco depune printre cele mai mari eforturi pentru protectia mediului si are o rata de reciclare a deseurilor de 70%.
In afara de a se muta in Fargo, Wahpeton, Lincoln sau Honolulu – zonele cu cel mai curat aer – americanii au ca singura solutie intelegerea riscurilor si evitarea zonelor afectate de poluare. Multi americani nu inteleg ca sunt expusi unui grad ridicat de poluare sau confunda simptomele poluarii cu ozon, cum ar fi tusea sau lacrimatul ochilor, cu o simpla raceala.
Un studiu realizat in 2007 a relevat faptul ca atingerea standardelor federale de calitate a aerului ar costa 2,3 miliarde de dolari anual, insa ar aduce o economie de 14,6 miliarde de dolari. Economia reflecta o serie de costuri anuale, precum deteriorarea recoltelor, zilele lucratoare pierdute si mortile premature.
Foto: Forbes.com