Cele mai ecologiste state din lume

Norvegia a depus, anul acesta, cele mai mari eforturi pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon si sprijinirea investitiilor de mediu,se arata in cel mai recent raport publicat de organizatia americana Center for Global Development (CGD).

CGD a studiat impactul celor mai dezvoltate 21 de state din lume asupra mediului inconjurator, comparand politicile de me diu desfasurate in 2007. In urma evaluarilor s-a constatat ca Norvegia a fost tara cea mai prietenoasa cu mediul, principalul motiv fiind plantarile constante de paduri si reducerea noxelor poluante. Intre 1995 si 2005, statul norvegian si-a redus considerabil emisiile cu efect de sera, de la 36 de milioane de tone CO2 la 27 de milioane de tone.

Irlanda ocupa locul al doilea in acest clasament deoarece economia tarii a crescut cu 6,6% in fiecare an, mult mai re pe de decat cresterea cantitatii de noxe. Cea mai buna performan ta obtinuta de o tara cu o economie foarte dezvoltata a fost atinsa de Marea Britanie, care si-a marit, treptat, taxele pe benzina si a sprijinit sursele alternative de energie, in special pe cea eoliana. Marea Britanie continua sa evolueze, motiv pentru care CGD o pozitioneaza pe locul al patrulea in topul statelor cele mai prietenoase cu mediul, dupa Finlanda.

Statele Unite ale Americii sunt codase la capitolul „protectia mediului inconjurator”. „Componenta din studiu referitoare la mediu evidentiaza incapacitatea politicilor de mediu americane de a se ridica deasupra celorlalte tari, lucru absolut dezastruos”, a spus „arhitectul” studiului CGD, David Roodman.

„Statele Unite pot face mult mai multe pentru mediu. Au banii, tehnologia si spiritul antreprenorial pentru a deveni lider la nivel mondial in ceea ce priveste mediul. Din pacate, este tot mai evident faptul ca tarile in curs de dezvoltare sunt primele care vor avea de suferit din cauza schimbarilor climatice”, a precizat Nancy Birddsall, presedintele CGD. „Americanii nu sunt obisnuiti cu o imagine negativa si cu opi nia publica ce sporeste presiunile, in interiorul tarii, pentru a se lua masuri. Sper ca, pana anul viitor, Statele Unite vor avansa cateva locuri in clasament”, a adaugat ea.

Statele Unite ale Americii sunt criticate de reprezentantii Centrului pentru Dezvoltare Globala pentru cantitatile enorme de noxe poluante si pentru cele mai scazute taxe pe benzina dintre toate cele 21 de tari evaluate. SUA se afla insa in fruntea altui top. Cele 21,7 tone de dioxid de carbon emise pe cap de locuitor situeaza Statele Unite in ierarhia celor mai mari poluatori ai lumii, fiind intrecute doar de Canada si Aus tralia.

Criteriile de evaluare a performantelor de mediu au fost: politici de mediu in domeniul schimbarilor climatice (acestea au reprezentat 60% din nota finala), biodiversitatea – care include si ratificarea unor tratate relevante sau importurile de lemn din regiunile tropicale (30% din nota generala) si politicile din industria pescuitului (10% din nota finala). Nota obtinuta la evaluarea politicii de mediu in domeniul schimbarilor a fost calculata pe baza mai multor indicatori, fiecare avand o contributie procentuala diferita. Emisiile cu efect de sera pe cap de locuitor au contat in proportie de 10% in scorul de mediu, evolutia mediei anuale a emisiilor de gaze cu efect de sera pe unitate PIB in ultimii zece ani – 10 %, nivelul taxele pe carburanti – 15%, efectele asupra stratului de ozon pe cap de locuitor – 10%, iar ratificarea Protocolului de la Kyoto – alte 10%.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri