Cei cinci lei salvați din județul Dâmbovița au ajuns în sanctuarul Lionsrock din Africa de Sud

Leii salvați anul trecut din localitatea Picior de Munte, județul Dâmbovița, într-o misiune internațională organizată de Four Paws International, au fost transferați din Olanda în Africa de Sud, în Lionsrock, au anunțat, marți, reprezentanții Animal Society.

În septembrie 2021, Animal Society s-a alăturat Four Paws International, în misiunea de salvare a șapte lei, frați păstrați în captivitate de către o persoană fizică și care nu îi îngrijea necorespunzător. Leii salvați au fost aduși la Felida Big Cat Sanctuary din Olanda, pentru tratamente veterinare.

Acum, cei mai tineri cinci lei au ajuns la casa lor pentru totdeauna, în Lionsrock Big Cat Sanctuary, din Africa de Sud, chiar pe 10 august, de Ziua Mondială a Leului. Cei doi lei mai în vârstă, Simba și Elza, au nevoie de îngrijire specializată și vor rămâne în continuare la Felida.

Organizațiile continuă să lupte pentru părinții lor și pentru un pui de un an pe nume Aslan, la care proprietarul din România refuză să renunțe. La fel ca Simba, Aslan a apărut recent într-un videoclip șocant. Four Paws se teme că proprietarul va încălca acordurile anterioare de încetare a reproducerii leilor pe care îi deține și îndeamnă autoritățile române să ajute la prevenirea exploatării animalelor sălbatice.

În cadrul intervenției din Picior de Munte, s-a constatat că leii sunt crescuți în condiții precare și ținuți în condiții nesigure atât pentru ei, cât și pentru oameni care sunt expuși în orice moment pericolului unei eventuale evadări.

În timp ce fostul proprietar a renunțat la o parte dintre leii săi anul trecut, nu a fost dispus să se despartă de trei dintre ei și a interzis echipei să vasectomizeze leul mascul adult, deși acest lucru fusese convenit în scris. Echipa i-a oferit leoaicei un tratament anticoncepțional temporar, dar odată ce efectul acestuia dispare, reproducerea necontrolată și posibil incestuoasă se poate relua.

Picior de Munte, Romania | 2022 04 07 | Private Keeper Claudiu Dicu, the lion owner from where FP rescued 7 lions in 2021. He still owns the 2 parents of these lions and 1 cub. We are continuing negotiations with him about these 3 lions. The pictures were made by Kuki Barbaceanu from our local partner ARCA. in Romania.

„Faptul că acești lei continuă să apară în videoclipuri este scandalos. Acest lucru, reproducerea necontrolată și condițiile inadecvate de păstrare a acestor animale sunt semne clare că proprietarul nu ar trebui să aibă voie să păstreze lei. Este păcat că legile României privind bunăstarea animalelor permit acest lucru. Proprietarul continuă să refuze să predea animalele sau să permită măcar o vasectomie a masculului pentru a opri reproducerea. Vom face tot ce ne stă în putință pentru a preveni orice abuz împotriva animalelor și să stopăm suferința produsă de exploatarea comercială. Îl îndemnăm pe fostul proprietar să respecte acordul semnat cu noi. Solicitam autoritatile române să ne ajute să le oferim acestor lei o viață mai bună” spune Ioana Dungler, Directorul departamentului Animale Sălbatice la Four Paws.

”În calitate de medic veterinar și președinte al Animal Society, mă bucur că leii pe care i-am salvat, alături de colegi și de partenerii de la Four Paws, se duc, în sfârșit, la ei ”acasă”. La Lionsrock, leii vor fi îngrijiți corespunzător din toate punctele de vedere și se vor bucura de o viață normală, specifică speciei, în habitatul lor natural. Ne bucurăm că am putut sprijini această misiune și facem, în continuare, toate demersurile necesare, alături de partenerii de la Four Paws, pentru a salva și leii rămași în România și oricare animal abuzat”, a declarat dr.mer. veterinar Anca Tomescu, Președinte, Animal Society

Animale sălbatice exploatate pentru divertisment în UE

România a interzis folosirea felinelor mari și a altor specii de animale sălbatice în circ în 2017, iar deținerea privată este permisă doar cu un permis special. În UE și nu numai, în fiecare an, mii de lei și alte animale sălbatice sunt exploatate și abuzate în scopuri comerciale, de exemplu pentru industria divertismentului.

„În ciuda pașilor pozitivi în și în afara Europei, inclusiv în România, către legi mai bune pentru protecția animalelor sălbatice, mulți lei și alte specii de animale sălbatice sunt ținuți și crescuți de catre persoane private si în condiții neadecvate în circuri, pentru sesiuni foto sau în curți private din întreaga lume. Sunt abuzați cu cruzime pentru părțile corpului, pielea și oasele lor, ca animale de companie și pentru a distra oamenii”, spune Ioana Dungler.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri