O echipă de cercetători a descoperit în Africa de Sud microbi fosili în pietre vechi, pe albia unui fost râu, iar aceasta este cea mai veche dovadă a vieții pe uscat, datând de acum 3,22 miliarde de ani.
Probe geologice au arătat că a existat viață în oceane încă de acum 3,8 miliarde de ani, însă semne de viață pe uscat au fost mai greu de găsit. Într-o anumită măsură, pentru că Pământul a fost un ocean imens până acum 3 miliarde de ani, dar și pentru că, aparent, rocile marine vechi s-au păstrat mai bine decât sedimentele terestre.
Acum, o echipă de cercetători care desfășoară lucrări în Barberton Greenstone Belt, din Africa de Sud – unde unele din cele mai vechi pietre de pe Pământ sunt păstrate – au găsit dovezi ale vieții microbiene terestre care datează aproximativ de acum 3,22 miliarde de ani. Înainte de această descoperire, cele mai vechi semne de viață pe uscat au fost tot microbi fosili în pietre vechi, dar de acum 3.5 miliarde de ani.
„Această cercetare reprezintă cea mai puțin ambiguă dovadă că viața a existat pe uscat încă de acum 3,2 miliarde de ani”, a declarat Kurt Konhauser, profesor de științe ale Pământului și Atmosferei la Universitatea din Alberta, Canada, care nu a luat parte la lucrări.
Cercetătorii au mai descoperit și multe dovezi fosilice în depozitele marine superficiale care susțin teoria conform căreia, în urmă cu 3 miliarde de ani, Pământul consta în oceane intercalate cu insule vulcanice.
Potrivit co-autorului studiului, Stefan Lalonde, un geochimist de la Institutul European de Studii Marine din Franța, microbii fosili au fost descoperiți pe un perete stâncos din Munții Makhonjwa din estul Africii de Sud, unde se găsesc cele mai vechi dovezi geologice ale lumii. Peretele face parte dintr-o bucată de rocă numită Grupul Moodies, care reprezintă unul din cele mai vechi țărmuri din lume.
Microbii sunt foarte bine conservați, a mai spus acesta, potrivit Live Science, arătând ca niște straturi groase de pietre, ceea ce înseamnă că locul era mai degrabă o albie a unui râu, decât o plajă cu nisip. Straturile mai demonstrează și că apa curgea într-o direcție, ceea ce oferă dovezi suplimentare că microbii au trăit de-a lungul unui râu.
„Aceasta este, în esență, cea mai veche albie de râu de pe Pământ”, a mai spus Lalonde. „Și deja conținea viață.”