Grupul bancar francez BNP Paribas, cea mai mare bancă europeană din punct de vedere al activelor, a anunţat că va opri complet finanţarea pentru sectorul cărbunelui, în anul 2030 în cazul Uniunii Europene şi în 2040 pentru restul lumii.
Mai mult, BNP Paribas s-a angajat să dubleze finanțările pentru energia regenerabilă, la 15 miliarde de euro în 2020 și să investească 100 milioane de euro până în 2020 pentru a încuraja start-up-urile inovatoare să dezvolte tehnologii și modele de afaceri de pionierat care abordează provocările pentru tranziția energetică.
BNP Paribas, care încă din 2017 nu mai finanţează noile proiecte de termocentrale pe cărbune, a precizat că intenţionează să extindă această politică „şi la creditele acordate producătorilor de electricitate, care realizează o parte din producţia de electricitate pe bază de cărbune”.
Grupul bancar subliniază că este posibil să înceteze relaţiile cu producătorii care intenţionează să construiască noi capacităţi de producţie de electricitate pe bază de cărbune.
De asemenea, BNP Paribas va continua să publice, în fiecare an, repartiţia finanţărilor sale pentru producţia de electricitate în funcţie de sursele de energie. În 2018, în rândul societăţilor de producţie de electricitate finanţate de BNP Paribas, partea cărbunelui a coborât sub pragul de 20%.
Cu toate acestea, grupul bancar francez este criticat în mod frecvent de ONG-urile pentru protecţia mediului din cauza finanţărilor acordate pentru sectorul energiilor fosile.
Anul trecut, 40 de proiecte au fost refuzate (în principal în Polonia și Asia) pe baza criteriilor de mai sus.
Acest angajament face parte din politicile sectoriale ale abordării BNP Paribas în ceea ce privește finanțarea și investițiile în sectoare sensibile, care depășesc legea și anticipează așteptările societății. Politicile sectoriale sunt aplicate la nivel mondial și acoperă în prezent apărarea, agricultura, uleiul de palmier, pulpa de lemn, producția de energie cu carbon, energia nucleară, mineritul, tutunul.
Aceasta este cea de a doua mare bancă europeană care anunţă astfel de măsuri. În urmă cu o săptămână, Banca Europeană de Investiții (BEI) a anunţat că va înceta finanțarea proiectelor de combustibili fosili la sfârșitul anului 2021, o decizie cheie care va afecta inclusiv proiecte care au legătură cu gazele naturale.