Comisia Europeană vrea să majoreze la 40% ponderea energiei regenerabile în mixul energetic din Uniunea Europeană până în 2030. Acest lucru înseamnă creșterea țintelor pentru toate statele membre, în funcție de specificul fiecăruia.
Toate statele membre vor contribui la acest obiectiv și se propun obiective specifice pentru utilizarea energiei regenerabile în transport, sistemul central termic al oraselor, clădiri și industrie.
În cazul României, ținta de regenerabile pentru anul 2030 va crește semnificativ, de la 30,7% la 38%. Condiția este ca pachetul “Fit for 55” al Comisiei Europene să fie adoptat în forma în care a fost propus săptămâna trecută.
În plus, criteriile de durabilitate pentru utilizarea bioenergiei sunt consolidate, iar statele membre trebuie să elaboreze scheme de sprijin pentru bioenergie într-un mod care să respecte principiul utilizării biomasei.
Propunerea RED (Renewable Energy Directive) include prevederi consolidate pentru o încălzire urbană eficientă. Statelor membre li se cere să își mărească cota de termoficare si să utilizeze energie regenerabila într-o cotă mai mare. Pentru a realiza acest lucru, terții vor avea acces la energie regenerabilă, cu anumite excepții.
În ceea ce privește rolul cogenerării, propunerea RED impune statelor membre să asigure eficiența energetică mai întâi în generarea, transmiterea și distribuția surselor regenerabile de energie, ca parte a criteriilor lor de autorizare.
Planul Național Integrat Energie-Mediu (PNIESC), elaborat de autoritățile de la București și trimis Comisei Europene prevede o țintă de regenerabile de 30,7% la nivelul anului 2030 pentru România, de la nivelul de 24% din anul 2020.
Pentru a se atinge ținta de 30,7%, în România ar trebui să se instaleze capacități noi în regenerabile.
Potrivit ANRE, în anul 2020, eolianul a asigurat 13,6% din producția națională de energie electrică, fotovoltaicul 1,5%, iar centralele hidro, toate, 29%.