Ce tehnologii ecologice am putea avea în curând și în România

Cum ar fi să putem transforma plasticul într-un înlocuitor pentru beton, să extragem mineralele din resturi industriale cu doar 5% din energia folosită în mod normal sau să transformăm excrementele umane în biocombustibil și urina – în energie? Sunt procese pe care companiile britanice deja le-au dezvoltat și le implementează cu succes. Acestea, dar și alte astfel de inovații au fost prezentate astăzi, în cadrul unei conferințe organizate de Ambasada Marii Britanii la București.

LoCO2EcoCityDev

Reprezentați ai autorităților locale și ai unor companii britanice specializate în tehnologii cu emisii reduse s-au întâlnit astăzi la București, pentru a discuta despre cum poate țara noastră să-și reducă emisiile și să-și îndeplinească țintele asumate la nivel european, cu ajutorul tehnologiilor inovatoare. 17 companii britanice au prezentat autorităților și altor actori de pe piața locală tehnologiile de care dispun.

De la utilaje pentru reciclarea de deșeuri organice sau pentru separarea materialelor din ambalaje, până la servicii de consultanță pentru eficientizarea energetică sau pentru identificarea de angajați specializați în domeniul energiei regenerabile, toate ar putea fi disponibile în curând și în România, dacă se îndeplinesc câteva condiții.

????????????????????????????????????

Cum am putea avea tehnologii ecologice în România

Alan Bailey, Președintele organizației britanice Low Carbon South West CIC, a menționat criteriile pe care companiile le iau în considerare atunci când aleg țara în care fac investiții:

Pentru a investi în orice țară, companiile [specializate în tehnologii cu emisii reduse de carbon, n.r.] au nevoie de un cadru legislativ stabil, de stabilitate în procesul de reglementare și de oportunități de finanțare. Am înțeles că stimulentele fiscale ar reprezenta o provocare aici [în România, n.r. ], însă se pot accesa fonduri structurale care să susțină investiția.

Luciana Stan, Consilier în cadrul Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri, a precizat că, în curând, investitorii vor putea accesa finanțări europene în valoare totală de 400 de milioane de euro pentru proiecte energetice.

Grațiela Gavrilescu, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, a explicat de ce sunt necesare astfel de finanțări:

Combaterea schimbărilor climatice nu poate decât să fie legată de o tehnologie de mediu extrem de bine pusă la punct. A reduce emisiile de carbon înseamnă a cheltui bani mulți pentru tehnologii și, de cele mai multe ori, tehnologii care sunt de ultimă oră.

Finanțări pentru tehnologii ecologice în România

Conform Strategiei naționale pentru eficiență energetică, România va investi, în următorii 6 ani, 5 miliarde de euro în inițiative care reduc emisiile. 3,9 miliarde din această sumă vor fi alocate proiectelor cu emisii reduse, iar 1,1 miliardeproiectelor de eficientizare energetică.

Un astfel de proiect îl reprezintă construirea unei unități care va transforma deșeurile din București în energie. Investiția anunțată din partea autorităților pentru acesta este de 200 de milioane de euro, iar data finalizării este 2016.

Alan Bailey le-a recomandat autorităților din România să susțină, pe lângă dezvoltarea sectorului energiei regenerabile, și inițiativele de eficientizare a folosirii resurselor: „Trebuie create oportunități, astfel încât cei care dețin tehnologiile să poată accesa mecanismele de finațare și  diversele fluxuri de deșeuri.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri