Ce spune Sorin Oprescu despre biciclete, caini si cutremur

Invitat la emisiunea Adevarul Live, realizata de adevarul.ro, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a vorbit despre problema maidanezilor, despre cladirile cu risc seismic, cat si despre pistele pentru biciclistii din Bucuresti.

Principalele declaratii ale primarului general al Capitalei,
Sorin Oprescu, facute in interviul acordat adevarul.ro

Despre biciclete:

“Vreau un perimetru de 11 km2, pe malul lacurilor, pentru biciclete”

Salba de lacuri din Bucuresti va avea un perimetru total de 11 kilometri, destinat ciclistilor, iar acest proiect va fi realizat pe bani europeni, a spus primarul Oprescu.

 Vreau sa amenajez malurile lacurilor din Bucuresti, este vorba despre toata salba de lacuri, pentru biciclete, unde bucurestenii sa poate veni sa pedaleze. Este vorba de un plan care include in total un perimetru de 11 kilometri patrati, pentru care intentionez sa folosesc bani europeni”, a  spus primarul Oprescu.

Oprescu a subliniat ca in Bucuresti exista 2 milioane de masini si ca intentioneaza sa reduca poluarea prin promovarea transportului verde care include masini electrice sau biciclete.

“Am apelat la un consilier vienez pentru pistele de bicicleta”

Sorin Oprescu a apelat la serviciile unui consilier al primarului vienez, Michael Häupl, pentru dezvoltarea pistelor de bicicleta, potrivit declaratiilor facute de acesta in cadrul  dezbaterii gazduite de adevarul.ro.

Am luat un consilier de la Viena pentru ca prim-ministru, in urma discutiilor avute cu Ministerul Mediului, a fost de acord ca, in urma redistribuirii fondurilor din exercitiul financiar 2007 – 2013, sa primim 10 milioane (10 milioane euro pentru dezvoltarea pistelor de bicicleta – n.r.)”, a declarat Sorin Oprescu.

Acesta a precizat ca, pentru inceput, vor fi dezvoltate pistele pe axa Nord – Vest si Est-Vest, iar dupa aceea “vor fi dezvoltate radialele”.

Toate lucrarile pe care le-am inceput si le-am terminat sunt prevazute cu pista de biciclete (…)“, a reiterat in cadrul dezbaterilor, Sorin Oprescu.

Despre masini electrice:

“Incerc sa dau drumul la masinile electrice”

Sorin Oprescu isi doreste ca masinile electrice sa circule in viitorul apropiat pe strazile Bucurestiului, potrivit declaratiilor sale.

Incerc sa dau drumul la masinile electrice. Ma refer aici la partea de masini de circulat pe strada nu altceva: autobuze, troleibuze, dar cu autonomie si, bineinteles, automobile. Am si o aprobarea din partea Consiliului General pentru statiile de incarcare”, a spus Oprescu.

Referindu-se la innoirea parcului auto al RATB cu vehicule electrice, acesta a punctat ca este un plan de viitor mai indepartat, deoarece preturile de achizitie sunt extrem de mari.

Au venit cu ofertele pentru autobuze electrice. Costul unui autobuz electric este 450.000 de euro. Cine are banii astia?”, s-a intrebat primarul general.

Sistemul de autobuze al RATB este cel mai extensiv dintre toate metodele de transport in comun din Bucuresti. In 2012, raportul companiei mentioneaza un numar de 1.148 de autobuze, in scadere cu 185 fata de anul anterior, datorita casarii a 96 autobuze ROCAR, 67 DAF, 22 IVECO.

Despre poluare:

“In Bucuresti, poluarea este mai intensa noaptea decat ziua”

In Bucuresti, poluarea, care este mai intensa noaptea decat ziua,  provine in special din trafic, si nu din industrie, concentratia de pulberi fine este in limite normale, iar Primaria Capitalei a cumparat, pentru supravegherea zgomotului, analizatoare de zgomot, iar pentru monitorizarea aerului a achizitionat statii de verificare a noxelor din atmosfera, a spus Sorin Oprescu.

Poluarea, in Bucuresti, am constat cu stupoare ca este mai mare noaptea decat ziua. Pentru combaterea acestui fenomen am luat in cadrul Primariei o serie de masuri de monitorizare a aerului si zgomotului, iar efectele poluarii incerc sa le elimin prin plantarea copacilor, prin construirea acoperisurilor verzi sau prin promovarea transportului verde”, a explicat Oprescu.

Oprescu a specificat ca analizatoarele de zgomot si statiile de masurare a noxelor din atmosfera sunt folosite zilnic, fiind controlate astfel in permanenta nivelurile de poluare fonica si atmosferica din Capitala.

Am dat dispozitie sa se spele rotile de la masinile care ies din santier. Unii respecta, altii nu. Cei care nu respecta primesc amenzi, anulate de judecatori. Monitorizez Bucurestiul in fiecare zi, in fiecare luna, si m-am dus catre acoperisurile verzi“, a mai spus Oprescu.

“Pentru 10 pomi taiati se planteaza 100”

Sorin Oprescu a mai spus in cadrul unui interviului ca, in Bucuresti, pentru 10 pomi taiati se  replanteaza  100 in parcuri si pe aliniamentele stradale.

Am pus pomi in parcuri si pe aliniamentele stradale si am facut  cadastrul verde. Pentru 10 pomi taiati plantam 100”, a spus Oprescu

Potrivit lui Oprescu, printre masurile luate de PMB impotriva poluarii sunt si acoperisurile verzi sau cele 2 parcari, facute in parteneriat public-privat.

Referitor la praful care se ridica in Bucuresti, Oprescu a spus ca a dat dispozitie sa se spele rotile de la masinile care ies din santiere.

Unii respecta, altii nu. Cei care nu respecta primesc amenzi, anulate de judecatori. Mi-am luat analizoare de zgomot si aer, monitorizez Bucurestiul in fiecare zi in fiecare luna si m-am dus catre acoperisurile verzi. M-am dus sa inlocuiesc pomii pe care ii taie astia. Am pus pomii in parcuri si pe aliniamentele stradale”,  a subliniat Oprescu.

Despre cainii comunitari:

“SRI a numarat cainii din Bucuresti”

Serviciul Roman de Informatii a numarat cainii maidanezi din Bucuresti si a comunicat Primariei Municipiului Bucuresti (PMB) o cifra care coincide cu aproximarile PMB, a declarat primarul Capitalei, Sorin Oprescu.

Este fantastic cat de mult se apropiau estimarile SRI de estimarile noastre, aproape ca aceste estimari coincideau, fiind vorba de aproximativ 63.000 de caini, care se aflau pe strazile Bucurestiului inainte de tragedia lui Ionut, baietelul care a murit muscat de maidanezi”, a spus Sorin Oprescu.

Potrivit lui Sorin Oprescu, situatia maidanezilor din Capitala se afla sub control, exista echipe care se ocupa de strangerea cainilor de pe strazi, multi dintre ei fiind dati spre adoptie.

“5.000 de maidanezi,
din 7.000 stransi de pe strazi, au fost adoptati”

In ultimele 3 luni din 2013, au fost stransi de pe strazile Capitalei aproximativ 7.000 de caini maidanezi, dintre care aproape 5.000 au fost dati spre adoptie, a spus Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei.

Aproximativ 5.000 de maidanezi au fost dati spre adoptie in ultimele 3 luni, din cei aproape 7.000, cati au fost adunati de pe strazi su dusi in adaposturi. Incurajam in continuare adoptiile, atat cele personale, care pana acum se  ridica la 2.000, cat si cele facute de ONG-uri. In ceea ce priveste reteritorializarea, metoda propusa de ONG-urile de protectie a aniamalelor consider, in continuare, ca este o greseala. Cainii nu trebuie sa mai stea pe strazi, asa cum au stat pana acum. Avem un plan de strangere a maidanezilor, care se ridica la 200 pe zi”, a spus Sorin Oprescu.

“Normele de eutanasiere a maidanezilor,
adoptate, dar nepublicate”

Cainii care sunt foarte bolnavi vor fi eutanasiati, iar  ceilalti vor ramane in adaposturi sau vor fi dati spre adoptie. In ceea ce priveste normele de eutanasiere a cainilor comunitari, pot sa va spun ca acestea au fost adoptate, dar, deocamdata, nepublicate. Pretul incinerarii unui caine se calculeaza pe kilogram, iar de incinerare se ocupa fostul Protan”, a spus Sorin Oprescu.

Potrivit lui Sorin Oprescu si de sarbatori, pe strazile Capitalei, vor fi echipaje de urgenta pentru strangerea cainilor maidanezi, care vor actiona inclusive la sesizarile cetatenilor.

Despre cutremur:

Am antamat servicii cu caini
care cauta oameni prinsi intre daramaturi

Primarul Sorin Oprescu a intentioneaza sa foloseasca serviciile cainilor utilitari, in cazul in care Bucurestiul se va confrunta cu un cutremur de proportii.

Alte masuri vizate de primarul general al Capitalei, in eventualitatea unei situatii de criza, declansata de un posibil cutremur,  sunt amenajarea a 12 scoli, unde oamenii ar avea tot ce trebuie pentru primele 3-4 zile sau a unui spital mobil.

Anul viitor sper sa ne indreptam si catre un spital de campanie pe care il amenajam, daca este nevoie. Apoi bateria de masini care sa fie in asteptare si sa intervina cand este nevoie. Am antamat inclusiv servicii cu echipe specializate care folosesc caini care cauta oameni prinsi intre daramaturi”, a punctat Sorin Oprescu.

 

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri