CE someaza Romania sa reduca poluarea aerului

Romania va trebui sa-si rezolve in cel mult doua luni problemele de mediu legate de poluarea aerului, riscand altminteri sa dea socoteala in fata Curtii Europene de Justitie. Oficialii europeni au transmis in acest sens o avertizare autoritatilor de la Bucuresti, care au implementat doar partial regulile europene privind calitatea aerului.

„CE a decis sa solicite Romaniei, Belgiei si Greciei sa implementeze in totalitate legislatia UE a calitatii aerului. Cele trei state membre UE nu au reusit, pana in prezent, sa limiteze excesul de emisii de particule de dimensiuni reduse aflate in suspensie, denumite PM10 (pulberi in suspensie cu un diametru mai mic de 10 microni – n.r.)”, se arata intr-un comunicat al Comisiei. Potrivit documentului, in urma deschiderii unei proceduri de infringement, Romania a cerut o amanare care, in prezent, este in stadiul de analiza.

Standarde stricte pentru PM10

„Problema particulelor in poluarea aerului prezinta riscuri serioase pentru sanatate. Sunt necesare standarde stricte pentru protejarea cetatenilor UE. Este esential ca aceste standarde sa fie respectate pe deplin in zonele unde amanarile nu sunt aplicabile”, a declarat comisarul european pentru Mediu, Janez Potocnik.

Statele UE pot cere exceptarea de la regulile privind limitele cantitatilor de particule PM10 pana in iunie 2011, insa exceptiile sunt supuse anumitor conditii, subliniaza Comisia. Astfel, tarile trebuie sa demonstreze ca au luat masuri pentru respectarea legislatiei pana la termenul-limita extins si ca implementeaza un program in privinta asigurarii calitatii aerului, stabilind actiuni de reducere a suspensiilor in fiecare zona cu probleme.

Poluarea aerului, traditie in Capitala

Particulele PM10 sunt prezente in principal in emisiile poluante industriale, ale traficului si instalatiilor casnice de incalzit. Acesti poluanti pot cauza astm, probleme cardiovasculare, cancer pulmonar si moarte prematura.
 
In Romania, din anul 2005 si pana in prezent nu s-au inregistrat niciodata concentratii ale prafului care sa respecte limita admisa, este concluzia socanta a statisticilor furnizate recent pentru „Green Report” de Agentia Nationala de Protectie a Mediului (ANPM). Astfel, aparatele au aratat intre 62 si 40 de micrograme pe metru cub de pulberi in suspensie.

In Bucuresti, pulberile au fost masurate prin metoda de referinta gravimetrica. Media anuala a depasit valoarea-limita pentru protectia sanatatii umane in toate punctele de masurare din Bucuresti. APM Bucuresti monitorizeaza, conform cerintelor directivelor UE, concentratiile de PM10, pulberi foarte fine care pot patrunde foarte adanc in sistemul respirator. Valoarea-limita anuala este de 40 micrograme/mc.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri