CE: ”Să mâncăm sănătos pentru a ne simți bine!”

Comisia Europeană (CE) a publicat o propunere de reunire într-un cadru comun a două programe destinate școlilor care au fost, până în prezent, separate, respectiv Programul de încurajare a consumului de fructe în școli și Programul de distribuire a laptelui în școli.

În contextul scăderii consumului acestor produse de către copii, obiectivul este de a aborda într-un mod mai eficace alimentația deficientă, de a consolida elementele educative ale programelor și de a contribui la lupta împotriva obezității.

Sub deviza „Să mâncăm sănătos pentru a ne simți bine”, acest program consolidat, conceput după modelul „de la fermă la școală”, va pune accent pe măsurile educative menite să îi sensibilizeze mai mult pe copii în legătură cu obiceiurile alimentare sănătoase, cu gama de produse agricole disponibile, precum și cu aspectele privind durabilitatea, mediul și deșeurile alimentare.

Prin schimbările propuse astăzi, dorim să ne sprijinim pe programele existente pentru a pune capăt tendinței de scădere a consumului și pentru a îi sensibiliza pe copii în legătură cu beneficiile oferite de aceste produse. Aceasta este o măsură importantă pentru încurajarea unor modificări durabile ale obiceiurilor alimentare ale copiilor și pentru creșterea sensibilizării asupra provocărilor importante cu care se confruntă societatea. De asemenea, îmi exprim speranța că această inițiativă va constitui o excelentă oportunitate de a consolida legăturile dintre comunitatea agricolă și copii, părinți și profesori, în special în zonele urbane”, a spus Dacian Cioloș, comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală.

Conform prevederilor din acordul de anul trecut privind viitoarele cheltuieli ale UE, noul program, odată aprobat, va dispune de un buget de 230 de milioane de euro pentru fiecare an școlar (150 de milioane de euro pentru fructe și legume și 80 de milioane de euro pentru lapte).

În comparație cu bugetul noului program, suma corespunzătoare din bugetul pentru anul 2014 este de 197 de milioane de euro (respectiv 122 de milioane de euro și 75 de milioane de euro). Propunerea, care va fi înaintată Parlamentului European și Consiliului, se bazează pe concluziile rapoartelor de evaluare și pe consultarea publică desfășurată în 2013, în cadrul procesului de evaluare a impactului.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri