Ce s-ar intampla daca ar erupe cel mai mare vulcan de pe Pamant?

Un supervulcan adormit, care se afla sub Parcul National Yellowstone din statul Wyoming, SUA, ar putea sa erupa cu o forta de sute de ori mai mare decat vulcanul Saint Helens din statul american Washington, noteaza „Daily Mail”.

Si daca s-ar intampla asa, in timp ce vulcanul ar revarsa lava spre cer, s-ar forma un nor ucigas de cenusa care s-ar raspandi la 30 de metri inaltime, pe o raza de 1.610 kilometri.

In aceste conditii, doua treimi din SUA ar putea deveni de nelocuit, deoarece aerul toxic ar cuprinde tot acest teritoriu, oprind sute de zboruri si fortand milioane de oameni sa-si paraseasca locuintele.

Ne aflam in pragul unei catastrofe?

Craterul din Parcul National Yellowstone a erupt de trei ori in ultimii 1.200.000 de ani, iar oamenii de stiinta care il monitorizeaza sustin ca o noua eruptie se apropie.

Explozia celui mai mare vulcan din lume este cosmarul pe care il prevad vulcanologii, care sustin ca momentul in care se va intampla acest lucru nu este deloc departe.

Daca vulcanul Yellowstone va erupe, efectele asupra spatiului aerian comercial vor fi cel putin comparabile cu dezastrul logistic provocat de eruptia vulcanului islandez Eyjafjallajökull, care a dat peste cap traficul aerian in intreaga lume.

Cosmarul vulcanologilor

„Pragul vulcanului s-a ridicat foarte mult, iar acum ne preocupa modul in care am putea sa impiedicam eruptia”, a declarat pentru „National Geographic” Bob Smith, unul dintre expertii in vulcanul din parcul Yellowstone.
Robert B. Smith, profesor de geofizica la Universitatea din Utah, care a condus recent un studiu legat de vulcanul Yellowstone a adaugat:

„Constatarea pe care am facut-o este aceea ca spatiul acoperit de crusta de magma se umple cu roca topita. Dar nu avem niciun indiciu cat va dura acest proces inainte ca o eruptie sau un aflux de roca topita sa opreasca vulcanul sa intre din nou in actiune”.

In Yellowstone, la 650 de kilometri sub pamant, se afla un punct fierbinte de magma care se ridica la 48 de kilometri, in adancuri, inainte de a tasni, in exterior, pe o suprafata de 482 de kilometri. In varf, dar tot in interior, se afla vulcanul adormit.
Cercetatorii cred ca un rezervor de magma care se intinde pe o suprafata de aproape 10 kilometri ar fi putut sa cauzeze ridicarea pragului.

Insa, din cauza conditiilor extreme, este greu de patruns in preajma vulcanului, iar cercetatorii nu sunt inca in pozitia in care pot sa spuna cu exactitate daca acest vulcan va erupe sau cand s-ar putea petrece aceasta catastrofa.

De la ultima eruptie, care a avut loc cu peste 600.000 de ani in urma, au mai avut loc 30 de explozii vulcanice mai mici, dintre care ultima – cu 70.000 de ani in urma.

„Cu siguranta exista o sursa de magma care hraneste vulcanul Yellowstone, iar de cand acest vulcan a erupt, intr-un trecut geologic recent, s-a format, de asemenea, un vad de magma in adancuri”, a spus Dan Dzurisin, un alt vulcanolog expert in Yellowstone.

Temerile oamenilor de stiinta au fost deja speculate de Hollywood, care a produs anul trecut superproductia 2012, care pune in scena sfarsitul lumii, provocat de eruptia vulcanului de sub parcul national Yellowstone.


Mihaela Pavnutescu

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri