Ryanair a devenit singura companie aeriană care urmează să fie inclusă într-o listă cu cei mai importanți 10 poluatori din Europa, potrivit datelor din grupul UE Transport & Mediu, citate de BBC.
Este prima dată când o companie care nu deţine o centrală electrică pe bază de cărbune s-a apropiat de vârful clasamentului.
Șapte fabrici din Germania și una din Polonia și Bulgaria au fost incluse pe listă.
Datele au declarat că emisiile de dioxid de carbon ale Ryanair au crescut anul trecut cu 6,9%, însă compania a declarat că este „cea mai verde și mai curată companie aeriană din Europa”.
Într-o declarație, transportatorul a adăugat că „pasagerii care călătoresc cu Ryanair au cele mai scăzute emisii de CO2 pe kilometru călător faţă de orice altă companie aeriană”.
Anul trecut, compania aeriană a lansat o nouă politică de mediu, în care a afirmat că va oferi clienților săi șansa de a compensa costul de carbon al zborurilor.
Studiu: Plantarea a 1.2 trilioane de copaci ar anula un deceniu de emisii de CO2
Cele nouă emițătoare de carbon aflate în clasament deasupra companiei Ryanair sunt toate centrale electrice cu lignit, care reprezintă o formă de cărbune brun moale.
Clasamentele anuale nu reprezintă o listă a companiilor din Europa și cantitatea de CO2 pe care o produc.
În schimb, acestea se concentrează pe 11.000 de centrale electrice și fabrici de producție din cele 28 de state membre ale UE, plus Islanda, Liechtenstein și Norvegia, precum și activitățile din sectorul aviatic din aceste țări.
UE declară că aceste activități au fost alese deoarece pot fi măsurate și verificate cu un nivel ridicat de precizie.
Emisiile trebuie înregistrate la autoritățile din UE până la data de 31 martie.
Începând cu 2012, Uniunea Europeană a încercat să controleze emisiile din aviație prin intermediul Sistemului său de comercializare a emisiilor (ETS), care a început în 2005. UE spune că, fără nicio acțiune, emisiile de CO2 din aviație vor crește cu până la 300% până în 2050.