CE propune creșterea fondurilor alocate în domeniul mediului și al climei

Comisia Europeană propune pentru următorul buget pe termen lung al UE 2021-2027 majorarea finanțării cu aproape 60% pentru programul LIFE, programul UE pentru mediu și acțiunile în domeniul climei.

Programul LIFE se numără printre programele de finanțare ale UE pentru care Comisia propune cea mai mare creștere proporțională, cu un buget de 5,45 miliarde EUR între 2021 și 2027.

”Comisia a integrat acțiunile în domeniul climei în toate programele majore de cheltuieli ale UE, în special politica de coeziune, dezvoltarea regională, energia, transportul, cercetarea și inovarea, politica agricolă comună, precum și politica de dezvoltare a UE, făcând din bugetul UE un factor de sustenabilitate”, se arată într-un comunicat al CE.

Pentru a pune în aplicare Acordul de la Paris și angajamentul față de Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale Națiunilor Unite, Comisia propune ridicarea nivelului de ambiție pentru finanțarea climei în toate programele UE, cel puțin 25% din cheltuielile UE contribuind la obiectivele climatice.

Comisarul european pentru mediu, Karmenu Vella, a declarat: „UE este un lider mondial în ceea ce privește protecția mediului și acțiunile în domeniul schimbărilor climatice, iar modul în care cheltuim banii ar trebui să reflecte acest lucru. Cu o finanțare mai mare, putem să întărim programul LIFE pentru a ne asigura că acesta poate contribui efectiv la protecția mediului și accelerarea tranziției către o economie curată, eficientă din punct de vedere energetic, cu emisii reduse de carbon și rezistentă la schimbările climatice – o prioritate a Comisiei Juncker „.

Principalele caracteristici ale noului program LIFE sunt:

  • O atenție sporită acordată energiei curate: Unul dintre obiectivele principale ale noului program LIFE este de a stimula activitățile de investiții și de sprijinire a eficienței energetice, în special în regiunile europene care rămân în urma tranziției către o energie curată;
  • Un accent sporit asupra naturii și biodiversității: noul program LIFE va sprijini proiectele care promovează cele mai bune practici în materie de natură și biodiversitate, precum și noi „proiecte strategice de natură” dedicate tuturor statelor membre pentru a ajuta la integrarea obiectivelor politicii privind natura și biodiversitatea alte politici și programe de finanțare, cum ar fi agricultura și dezvoltarea rurală, asigurând o abordare mai coerentă între sectoare;
  • Susținerea continuă a economiei circulare și a atenuării schimbărilor climatice: Noul program va continua să sprijine obiective politice importante ale UE, cum ar fi tranziția către o economie circulară, protejarea și îmbunătățirea calității aerului și apei din UE, punerea în aplicare a cadrului de politică energetică și climă din 2030 și îndeplinirea angajamentelor asumate de Uniune în temeiul Acordului de la Paris privind schimbările climatice;
  • O abordare simplă și flexibilă: Noul program a fost conceput pentru a fi mai simplu, mai flexibil și pentru a facilita un acces geografic mai larg. Se va concentra pe dezvoltarea și punerea în aplicare a unor modalități inovatoare de a răspunde provocărilor climatice și de mediu. De asemenea, va asigura o flexibilitate suficientă pentru a răspunde priorităților noi și critice care apar în timpul duratei programului.

Comisarul pentru acțiune în domeniul energiei și energia, Miguel Arias Cañete, a adăugat: „Un program LIFE mai puternic va juca un rol important în extinderea investițiilor în acțiunile din domeniul climei și al energiei curate în întreaga Europă. Continuând să sprijine atenuarea schimbărilor climatice și adaptarea la acestea, LIFE va continua, de asemenea, să ajute UE să își îndeplinească obiectivele și angajamentele în materie de schimbări climatice în temeiul Acordului de la Paris și al Obiectivelor Organizației Națiunilor Unite de Dezvoltare Durabilă.”

Următorii pași pe care UE vrea să îi facă includ încheierea unui acord rapid privind bugetul general pe termen lung al UE și propunerile sale sectoriale este esențial pentru a se asigura că fondurile UE vor începe să obțină rezultate cât mai rapide.

”De asemenea, întârzierile similare celor întâlnite la începutul perioadei bugetare 2014-2020 ar însemna că proiectele nu vor putea începe la timp; că orașele și regiunile nu vor primi fondurile necesare pentru a îmbunătăți calitatea aerului și a apei pentru cetățenii lor, pentru a le trata în mod corespunzător deșeurile sau pentru a aborda schimbările climatice și impactul acestora”, explică documentul Comisiei.

Un acord privind următorul buget pe termen lung în 2019 ar permite o tranziție fără întreruperi între actualul buget (2014-2020) și cel nou și ar asigura predictibilitatea și continuitatea finanțării în beneficiul tuturor.

Lansat in 1992, programul LIFE constituie unul dintre varfurile de lance ale finantarii UE pentru mediu. Acesta a finantat peste 4.500 de proiecte, contribuind cu 5,9 miliarde de euro la protectia mediului. Actualul Program LIFE, cu un buget de 3,5 miliarde de euro, a început în 2014 și se va încheia în 202.

spot_img

Ultimele știri