Slovacia este sanctionata pentru ca nu a facut consultari cu publicul in privinta proiectului de construire a reactoarelor 3 si 4 de la centrala nucleara Mochovce, informeaza organizatia Greenpeace.
Slovacia a incalcat legislatia UE iar Comisia Europeana va supraveghea implementarea corecta a legislatiei in domeniu. Constructia centralei nucleare de la Mochovce va fi oprita pana la efectuarea unei noi evaluari a impactului de mediu.
Proiectul nuclear Mochovce 3 si 4 este situat in sudul Slovaciei, aproape de granita cu Ungaria si Austria. Compania care construieste este gigantul energetic ENEL, din Italia. Proiectul are doua reactoare sovietice, din anii 1970, care au mari carente la sistemele de siguranta, inclusiv un invelis secundar care sa protejeze centrala de eventuale atacuri din exterior.
Cetatenii slovaci nu au fost consultati
Slovacia a permis inceperea construirii reactoarelor 3 si 4 de la centrala Mochovce inainte ca publicul sa fie consultat in privirea acestui proiect. Greenpeace, ONG-ul slovac Matku Zem, Global 2000 (Friends of the Earth din Austria) si Ökobüro Viena au trimis plangeri catre curtile de justitie slovace si catre UNECE Aarhus Convention Compliance Committee (ACCC), din Geneva.
ACCC este cel mai inalt organ legal care interpreteaza Conventia de la Aarhus cu privire la accesul la informatii de interes public, participare publica si accesul la justitie pe probleme de mediu. ACCC a hotarat ca Slovacia a permis in mod ilegal construirea reactoarelor nucleare la Mochovce cand consultarile cu publicul nu au fost finalizate conform procedurii.
In urma deciziei ACCC, Slovacia va trebui sa ceara oprirea constructiei si sa refaca consultarile cu publicul din cadrul evaluarii impactului asupra mediului.
Pentru ca UE a semnat Conventia de la Aarhus, Comisia Europeana este obligata sa inceapa procedurile necesare impotriva Slovaciei pentru incalcarea acestei Conventii si a directivelor UE din domeniu.
Situatie similara in Romania
Potrivit Greepeace, situatia din Slovacia este similara cu cea din Romania, in ceea ce priveste activitatea nucleara. Guvernul Romaniei a luat decizia de a continua proiectul nuclear (construirea reactoarelor 3 si 4 de la centrala nucleara de la Cernavoda) si de a construi o noua centrala nucleara in Romania, fara a face consultari cu publicul.
Pentru noua centrala nucleara a fost platit un studiu de impact din bani publici, iar posibilele locatii pentru amplasarea centralei sunt tinute secrete, in mod ilegal. Greenpeace a actionat in instanta Ministerul Economiei si a depus o plangere la Comitetul de Conformitate al Conventiei de la Aarhus si la Comisia Europeana, pentru a semnala alocarea ilegala de fonduri de la bugetul de stat pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda.
Fara investitori la Cernavoda
Proiectul de la Cernavoda intampina probleme din cauza costurilor estimate si mai multi investitori importanti (CEZ, Iberdrola, RWE si GDF SUEZ) s-au retras din proiect.
In prezent, autoritatile de la Bucuresti discuta cu companii din SUA, Canada si Rusia posibilitatea ca acestea sa preia actiuni in firma care construieste reactoarele nucleare 3 si 4 la Cernavoda, potrivit secretarului de stat Karloly Borbely.
Potrivit Greenpeace, energia nucleara nu reprezinta o solutie la problema schimbarilor climatice, cu atat mai putin la obtinerea independentei energetice a unei tari. Desi este nepoluanta, energia nucleara produce cantitati mari de deseuri radioactive pentru a caror neutralizare nu exista inca solutii.